05.10.2018
Nobelin rauhanpalkinto Nadia Muradille. Viimeinen tyttö on koskettava omaelämäkerrallinen kertomus sodan, terrorismin ja seksiorjuuden rikkirepimästä nuoruudesta

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty jesiditaustaiselle ihmisoikeusaktivisti Nadia Muradille. “Haluan olla maailman viimeinen tyttö, joka joutuu kokemaan kohtaloni”, toteaa Murad tammikuussa julkaistussa Viimeinen tyttö -kirjassaan.

Nobelin rauhanpalkinto Nadia Muradille. Viimeinen tyttö on koskettava omaelämäkerrallinen kertomus sodan, terrorismin ja seksiorjuuden rikkirepimästä nuoruudesta

Nadia Muradin omaelämäkerrallinen teos Viimeinen tyttö. Olin Isisin vankina ilmestyi Otavan kustantamana tammikuussa 2018. Teoksen on suomentanut Sami Heino ja sen ovat kirjoittaneet Nadia Murad ja Jenna Krajeski. Kirja ilmestyi englanniksi syksyllä 2017. 

Teos on uskomaton selviytymistarina naisesta, joka kykeni pakenemaan terroristien seksiorjuudesta. Harvinainen Isisin sisäpiirin kuvaus paljastaa, millaista on elää terroristien hirmuhallinnon vankina. 

Nykyään Murad tekee yhteistyötä jesidien ihmisoikeusjärjestö Yazdan kanssa saattaakseen Isisin Kansainväliseen rikostuomioistuimeen vastaamaan syytöksiin kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. 

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney kirjan esipuheessa:  

“Nadia oli yksi tuhansista Isisin sieppaamista, joita myytiin orjamarkkinoilla ja Facebookissa – joskus jopa vaivaisesta kahdestakymmenestä dollarista. (…) Ihmisoikeusasianajajana tehtäväni on usein puhua vaiennettujen puolesta. Autan vangittuja toimittajia ja sotarikosten uhreja, jotka odottavat saavansa oikeutta. Isis kiistatta yrittikin vaientaa Nadian, kun se sieppasi ja orjuutti hänet, raiskasi ja kidutti häntä ja teloitti seitsemän hänen perheensä jäsentä saman päivän aikana. 

Nadia ei kuitenkaan suostunut vaikenemaan. Elämä ei jakanut hänelle lupaavia kortteja. Orpo. Raiskattu. Orja. Pakolainen. Nadia ei alistunut leimoihin, vaan otti muita rooleja. Selviytyjä. Jesidijohtaja. Naisten puolestapuhuja. Nobelin rauhanpalkintoehdokas. YK:n hyvän tahdon lähettiläs. Ja nyt myös kirjailija.” 

 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi