06.06.2022
Naisen ja sian lempi on kestänyt jo neljännesvuosisadan – Viivi ja Wagner täyttää 25 vuotta!

Jussi ”Juba” Tuomolan Viivi ja Wagner -sarjakuvaa alettiin julkaista Helsingin Sanomissa lokakuussa 1997. Sittemmin parivaljakko on seikkaillut päivälehtistrippien ja sarjakuva-albumien lisäksi esimerkiksi teatterilavoilla ja äänikirjoissa.

Naisen ja sian lempi on kestänyt jo neljännesvuosisadan – Viivi ja Wagner täyttää 25 vuotta!

Juban Viivin ja Wagnerin tuntevat kaikki, eikä ihme, sillä pariskunta on kuulunut suomalaisiin aamiaispöytiin jo 25 vuoden ajan. Ensimmäinen Viivi ja Wagner -strippi julkaistiin Helsingin Sanomissa lokakuussa 1997. Viiden kuukauden mittaiseksi alkuun tehty sopimus onkin nyt jatkunut jo 25 vuotta, minkä lisäksi sika ja nainen ovat seikkailleet vuosien mittaan useiden muidenkin sanomalehtien sivuilla.

Pariskunnan tarina on ikuistettu myös 25 sarjakuva-albumiin, joista uusin, Rakkautta, röh!, ilmestyi juuri.

Tänä kesänä Juba ylittää 7300 tehdyn Viivi ja Wagner -stripin rajan.

”Minusta on yllättävän hauskaa, että edelleen jaksan tehdä tätä! Ei tässä kuitenkaan vielä mitään ennätyksiä rikota, Charles M. Schultzin Tenavia taidettiin tehdä noin 50 vuoden ja 18 tuhannen stripin verran. Siihen minulla on vielä matkaa”, Juba kertoo.

Vuosien varrella Viivi ja Wagner on nähty muun muassa teatterilavoilla, ja nykyisin he seikkailevat ääni- ja sähkökirjoinakin.

Sen lisäksi, että Juba juhlii suositun sarjakuvansa 25-vuotista taivalta, myös hänen lapsille suunnattu Minerva-sarjakuvansa on saavuttanut virstanpylvään: sarjan kuudes kirja, Minerva – Jättiläisen kyyneleet, päättää tomeran sankarin tarinan.

”Ainakin toistaiseksi”, Juba toteaa.

Sarjakuvataiteilija Jussi ”Juba” Tuomola, (s. 1965) on Suomen suosituimpia sarjakuvapiirtäjiä. Juba on saanut Viivi ja Wagner -sarjastaan muun muassa Lempi- ja Puupäähattu-sarjakuvapalkinnot. Juban sarjakuvia on julkaistu myös ulkomailla muun muassa Ranskassa, Saksassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi