10.12.2021
Nadja Sumasen Sade on kaikille sama -novellikokoelmalle Topelius-palkintoehdokkuus

Suomen nuorisokirjailijat ry myöntää Topelius-palkinnon korkeatasoiselle nuortenkirjalle, ja sen arvo on tämän vuoden vuosiluvun mukaisesti 2022 euroa. Nadja Sumasen raikas novellikokoelma kertoo nuorista erilaisissa elämäntilanteissa.

Nadja Sumasen Sade on kaikille sama -novellikokoelmalle Topelius-palkintoehdokkuus

Nadja Sumasen Topelius-ehdokkaaksi valittu novellikokoelma Sade on kaikille sama kokoaa yksien kansien väliin nuoren elämän koko kirjon, mustia pilviä ja ilon pisaroita.

Irina kadehtii umpirakastunutta Ellaa. Felix saa sanottua suorat sanat ex-tyttöystävälleen epäonnisella festarikeikalla. Viljami tempautuu riparileirillä irti takertuvasta äidistä. Ayshan vapaudella ei ole rajoja, kun hän tanssii kuulokkeet korvillaan yksin sateessa.

Suomen nuorisokirjailijat ry:n raadin perustelut Sumasen palkintoehdokkuudelle:

”Monipuolisen novellikokoelman tarinat tekevät vaikutuksen ja jäävät mieleen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin. Väkevät novellit eivät haaskaa sanoja selittämiseen. Kerronta tapahtuu suoraan ja suoravälitteisesti nuorten henkilöiden näkökulmasta. Se tekee novellien tapahtumista kiehtovia ja eläviä ja pakottaa lukijan samastumaan tarinoiden maailmaan. Kerronnan nopeat käänteet ja tapahtumiin keskeltä leikkaavat novellit ovat inspiroiva lukukokemus.”

Raadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Nadja Sumanen (s. 1975) on espoolainen kirjailija ja toimintaterapeutti, jonka vuonna 2015 julkaistu nuortenromaani Rambo voitti sekä Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otavan Kirjasäätiön nuortenromaanipalkinnon että Finlandia Juniorin.

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien. Sen ovat voittaneet mm. Kirsi Kunnas, Tove Jansson ja Marjatta Kurenniemi.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät kirjailijat