10.05.2024
Mysteeriromaani tarjoilee sanaleikkien ja arvoitusten lomassa lämmintä elämänviisautta

Täydellinen arvoitus on sydämellinen kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja valitusta perheestä.

Mysteeriromaani tarjoilee sanaleikkien ja arvoitusten lomassa lämmintä elämänviisautta

Samuel Burr: Täydellinen arvoitus
Ilmestyy 3.6.2023

”Perhe syntyy rakkauden varaan.”

Clayton Stumper on vanha mies nuorukaisen ruumiissa. Hänet on kasvattanut erikoinen arvoitusten laatijoiden yhteisö, joka viettää eläkepäiviä vanhassa hotellissa. Kun yhteisön johtohahmo Pippa nukkuu pois, alkaa menneisyys vaivata Claytonia. Missä hänen oikeat vanhempansa ovat?

Tosiasiassa Clayton itse on arvoitus, jota huippuälykkäistä jäsenistä koostuva seura ei ole onnistunut ratkaisemaan. Pippan jäämistöstä löytyy kuitenkin vihjeitä, joista muodostuu hänen mestariteoksensa, viimeinen suuri arvoituspeli. Vihje kerrallaan Clayton ryhtyy selvittämään menneisyytensä mysteeriä.

Täydellinen arvoitus on hersyvän sydämellinen kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja itse valitusta perheestä. Lukija saa pähkäiltäväkseen arvoituksia, mutta juoni on seurattavissa vaikka ristikot jäisivätkin ratkomatta.

Kirjan suomentaja Anuirmeli Sallamo-Lavi on tehnyt kääntäjän työtä 36 vuotta. Hän kertoo, että vastaavaa projektia sanaleikkien ja arvoitusten jäljillä ei ole aiemmin tullut vastaan hänen urallaan. Kirja sisältää anagrammeja, salakieltä, koodisanojen purkua sanaleikkejä ja ristikoita, joiden merkityksen lisäksi myös ilmiasu piti saada loksahtamaan palapelin tavoin paikalleen. Syventääkseen taustatietojaan ja varmistaakseen käännöstyön onnistumisen Sallamo-Lavi vieraili kirjan arvoitusten kätköpaikoilla Lontoossa. Hän sai myös arvokasta apua kirjan ristikkovihjeisiin suomalaiselta Sanasepot-ristikkoseuralta.

Samuel Burr on käsikirjoittaja ja tuottaja, jonka televisioura käynnistyi 18-vuotiaana, kun hän teki dokumentin seniorien palvelutalosta. Sama dokumentti toimi myös inspiraationa Burrin esikoiskirjalle. Burr asuu Lontoossa Tom-puolisonsa ja kissansa Murielin kanssa.

Viestisi

Lisää kommentti