22.01.2019
Mitä tehdä, kun lapsi pelkää parsakaalia? Uutuuskirja paljastaa tekniikat lasten yleisimpien pelkojen taltuttamiseen

Kani joka tahtoi nukahtaa -kirjallaan maailmanmaineeseen noussut ruotsalaiskirjailija Carl-Johan Forssén Ehrlin paljastaa uudessa lastenkirjassaan, kuinka lapsia opetetaan selviytymään arjen kuohuttavista tilanteista.

Mitä tehdä, kun lapsi pelkää parsakaalia? Uutuuskirja paljastaa tekniikat lasten yleisimpien pelkojen taltuttamiseen

Carl-Johan Forssén Ehrlinin kuvakirja Rohkean Rikun hulinaviikko kertoo seitsemän tarinaa Rikun arkisista peloista ja huolenaiheista. Rikun tarina tarjoaa oivan tilaisuuden puhua lapsen kanssa tunteista ja tuntemuksista, vaikka ilosta, kaipauksesta tai kivusta. Kirjassa kerrotaan myös kätevistä tekniikoista, jotka auttavat lasta ymmärtämään ja hallitsemaan tunteitaan.

”Varsinkin vanhemman on raskasta katsella avuttomana vierestä, kun lapsi itkee ja kärsii. Lapset ovat joskus iloisia ja joskus surullisia, ja joskus taas kaikki on yhtä hulinaa. Toivonkin, että tämä ajatuksia herättävä kirjani antaisi sekä lapselle että sinulle – aikuiselle – välineitä hallita monenlaisia arjen tilanteita”, ruotsalainen käyttäytymistieteilijä Carl-Johan Forssén Ehrlin sanoo kirjan esipuheessa.

Rohkean Rikun kokemusten avulla vanhempi voi herätellä keskustelua lukemisen lomassa. 

”Olen ottanut kirjaani vaikutteita erilaisista valmennustekniikoista, psykologiasta sekä kokemuksistani yli kaksikymmenvuotiselta kouluttajan uraltani. Kahden lapsen isänä pyrin itsekin jatkuvasti oppimaan, miten voisin paremmin auttaa lapsiani. Kirjan tekniikoita on testattu käytännössä, ja ne ovat auttaneet omien lasteni lisäksi tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa.”

Näin lapsi saadaan maistamaan parsakaalia – kun ruoka ei maistu

Tekniikan kuvaus

Aivot pitävät asioiden yleistämisestä. Jos olemme joskus polttaneet sormen hellalla, pelkäämme polttavamme sen muillakin helloilla – hamaan tulevaisuuteen saakka, ellei mielikuvaa muuteta. Lapset saavat usein päähänsä, että ruuassa on jotakin vikaa. Joko se on väärin valmistettu, väärää koostumukseltaan tai milloin mitäkin, eivätkä luovu näkemyksestään ennen kuin heidät saadaan uskomaan toisin. Yksi keino murtaa väärä ajatuskuvio on saada aivot keskittymään uuteen, toivottuun ajattelutapaan esittämällä niin paljon esimerkkejä, että aivot alkavat yleistää asian myönteisempään sävyyn.

Vinkki

Esitä johdattelevia kysymyksiä tilanteista, jolloin lapsi on voittanut pelkonsa ja maistanut jotain uutta, mikä onkin paljastunut hyvän makuiseksi. Yritä saada lapsi itse keksimään esimerkkejä. Jos hän ei keksi mitään, auta kertomalla muistamiasi samankaltaisia tilanteita. Yritä keksiä vähintään kolmesta neljään esimerkkiä, jotka vahvistavat toivottua käyttäytymis- tai ajattelutapaa. Vältä ei-toivottuihin yleistyksiin johtavia kielteisiä esimerkkejä.

Esimerkki 

Lapsen on tärkeä kuulla, että hän on hyvä ja kelpaa sellaisena kuin on. Jos lapsi hakee aikuiselta tällaista vahvistusta mutta ei saa sitä, hän päättelee vian johtuvan hänestä itsestään ja alkaa pian epäillä itseään. Usein käyttäytymismalli jatkuu aikuisiällä, ja asiakkainani onkin ollut paljon itseluottamuksen puutteesta kärsiviä aikuisia, jotka eivät ole saaneet hyväksyntää lapsena. Ajattelutavan muutos aikuisena tapahtuu samoin konstein kuin Rikulla: etsitään riittävästi hyviä muistoja, jotka kykenevät kääntämään
kielteisen ajattelutavan myönteiseksi.

Carl-Johan Forssén Ehrlin teki läpimurtonsa 2015 nukutussadullaan Kani joka tahtoi nukahtaa. Teos on edelleen lukuaikapalvelujen top 10 -listoilla. Rohkean Rikun hulinaviikko ilmestyy viikolla 4.

Arvostelukappaleet: Hannele Tavi hannele.tavi@otava.fi puh. 044 531 2225

Liittyvät kirjailijat

Liittyvät teokset