29.08.2023
Mitä tehdä, jos kriisi muuttuu katastrofiksi?

Asiantunteva opas varustaa lukijan tuhoisan onnettomuuden pitkäaikaisia seurauksia varten ja opastaa tulemaan toimeen, vaikka yhteiskunnan tukiverkko menisi rikki.

Mitä tehdä, jos kriisi muuttuu katastrofiksi?

Jim Cobb: Varaudu pahimpaan ­– Näin selviät kriiseistä
Ilmestyy 25.9.

Taloudellisesti ja poliittisesti vakaina aikoina on helppo unohtaa, että ympärillämme olevat järjestelmät ja yhteisöt ovat yllättävissä muutostilanteissa hauraita. Tänä päivänä preppauksesta, varautumisesta yhteiskunnallisiin kriisitilanteisiin, on tullut yhä suositumpaa.

Viranomaisten neuvot keskittyvät muutaman päivän poikkeusoloista selviämiseen. Tilapäistä vedenjakelun häiriötä tai syysmyrskyä varten varautuminen ei pidä sinua ja läheisiäsi hengissä pandemian, sähköverkon romahduksen tai muun vakavan kriisin aikana.

Varaudu pahimpaan on kokonaisvaltainen opas, joka näyttää askel askeleelta, kuinka selvitä omien resurssien avulla jopa pitkäaikaisesta katastrofista. Kirjassa ei vain pakata selviytymisreppua, vaan opastetaan omavaraisuuteen suuronnettomuuden jälkeen.

Teoksesta löytyy varustelistojen lisäksi punnittuja neuvoja terveyden ja hygienian ylläpitoon sekä lämmityksen ja turvallisuuden takaamiseen. Se neuvoo puhdistamaan vettä ja luomaan ruokavaraston sekä antaa tärkeitä vinkkejä esimerkiksi kannettavien aurinkopaneelien hankkimiseen. Kriisin kestäessä myös viihteen, kaupankäynnin ja yhteisöllisyyden merkitykset korostuvat. Myös näihin näkökulmiin syvennytään kirjassa.

Varaudu pahimpaan -kirjan avulla jokainen voi testata omia valmiuksiaan ja varautumistaan. Se antaa tietopaketin, joka ei pilaannu ja jonka voi kuljettaa mukanaan. Teoksen avulla voi ratkaista ongelmia silloin, kun mikään ei palaa normaaliin viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien aikana. Voi selviytyä, vaikka tapahtuisi se, mikä ei saa tapahtua.

Jim Cobb on kirjoittanut monta kriisiin valmistautumisen opaskirjaa. Hän on survivalweekly.com-sivuston toimittaja ja varautumisen konsultti. Cobb asuu bunkkerissa Yhdysvaltojen keskilännessä.

Lisätiedot, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: hanna-leena.soisalo@otava.fi