04.03.2024
Millainen Suomi oli aikojen alussa, millainen se on nyt? Muutosten maa on koko perheen tietopaketti elinympäristömme muutoksista

Suomen lasten historia- ja Suomen lasten taidehistoria -klassikkoteoksista tuttu tekijäkolmikko ottaa nyt käsittelyynsä suomalaisen ympäristöhistorian.

Millainen Suomi oli aikojen alussa, millainen se on nyt? Muutosten maa on koko perheen tietopaketti elinympäristömme muutoksista

Mihin katosivat Euroopan mammutit ja villasarvikuonot? Miltä Eurooppa näytti silloin, kun Itämeren paikalla lainehti suuri Ancylusjärvi? Mitkä kasvit levisivät ensimmäisinä Suomen maaperälle? Entä milloin meillä opittiin polttamaan metsää pelloksi tai käyttämään vettä ja tuulta voimanlähteinä?

Kiehtovassa Muutosten maa -teoksessa kartoitetaan, miten elinympäristömme on muovautunut miljoonien vuosien kuluessa. Samalla kun kirjassa kerrotaan suomalaisen ympäristön historiasta, siinä kuvataan tänne asettuneiden ihmisten, eläinten ja kasvien sitkeyttä ja sopeutumiskykyä.

Kirjassa taustoitetaan myös nykyisiä ympäristökysymyksiä ja etsitään niihin ratkaisuja.

Muutosten maan tekijät tunnetaan kiittelyistä Suomen lasten historia– ja Suomen lasten taidehistoria -teoksistaan. Nyt Kirsti Manninen, Jussi Kaakinen ja Juha Kuisma halusivat ottaa käsittelyynsä sen, miten elinolosuhteemme täällä Pohjolan perukoilla ovat vuosituhansien mittaan muuttuneet. Samalla laaja teos kertoo siitä, miten kasvit, eläimet ja ihmiset ovat niihin olosuhteisiin kulloinkin sopeutuneet.

”Luonto ei ole mitään pysyvää, vaan muuttuu koko ajan, vaikka ajan hetkessä luonnonilmiöitä aistiva ihminen ei sitä heti hoksaakaan. Yksi esimerkki on metsä: metsä ei ole sitä tai tätä, vaikkapa vanhaa metsää, vaan niin sanottu oikea metsä on koko sukkessiokierto kaikissa vaiheissaan, taimista pystyyn kuoleviin jättiläispuihin asti”, Kuisma kertoo.

Sukkessiolla tarkoitetaan metsän lajiston muutosta ajan kuluessa.

Yhdessä jo useamman kirjan kanssa työskennellyt kolmikko haluaa Muutosten maalla opettaa lapsille ja nuorille uutta siitä, millainen maa Suomi oli satoja tuhansia vuosia sitten, ja millaiseksi se on nyt ilmaston lämpenemisen myötä muuttumassa.

Toivottavasti Muutosten maasta tulee perheitä ja sukupolvia yhdistävä kirja. Olisi mainiota, jos lapset ja heidän lähipiirinsä aikuiset kiinnostuisivat kirjan luettuaan oman elinympäristönsä vaiheista  ja pitäisivät siitä entistä parempaa huolta”, Manninen sanoo.

Myös Kaakisella on toive kirjan lukijoille:

”Toivottavasti Muutosten maan pariin on kiva palata monesti uudelleen, mutta ei sitä tarvitse lukea kannesta kanteen pänttäämällä.”

Fil. tri, kirjailija ja käsikirjoittaja Kirsti Manninen on toiminut myös historian tutkijana ja opettajana. Taloustieteen kandidaatti, tietokirjailija Juha Kuisma on ekohistorian ja maaseutukysymysten asiantuntija. Taiteen maisteri, kuvittaja-graafikko Jussi Kaakinen on erikoistunut kirjojen kuvituksiin ja kansisuunnitteluun.

Muutosten maa ilmestyy 27.3.2024.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti

Liittyvät teokset