14.04.2020
Miksi pojat eivät saa pukeutua pinkkiin, harrastaa tanssia ja näyttää tarpeeksi tunteitaan? Uutuusteos pureutuu poikien elämään ja vanhemmuuteen

Tällä viikolla ilmestyvä tietokirja Pojat, pojat, pojat – Kirja poikien äideille sukeltaa uusimpaan, tutkittuun tietoon poikien elämästä ja vanhemmuudesta. Se kysyy, miksi miehen malli on edelleen kapea myös pienille pojille ja pohtii tämän vaikutusta tulevaisuuden miehisyyteen, ihmissuhteisiin, työelämään ja tasa-arvoon.

Miksi pojat eivät saa pukeutua pinkkiin, harrastaa tanssia ja näyttää tarpeeksi tunteitaan? Uutuusteos pureutuu poikien elämään ja vanhemmuuteen

Minkälaista on tulla äidiksi pojalle nyky-yhteiskunnassa ja onko sukupuolella vaikutusta äitiyteen? Entä onko pojasta mahdollista kasvattaa sekä herkkä empaatikko että reipas porukassa pärjääjä? Ja kuinka selättää vanhempana suomalaisiin poikiin liitettävät ongelmat: lukemattomuuden, toksisen maskuliinisuuden tai syrjäytymisvaaran?

Muun muassa näihin kysymyksiin sukeltaa Henna Helnen Pojat, pojat, pojat –tietokirja. Vastauksia antavat kaksikymmentä suomalaista poikuuden ja vanhemmuuden asiantuntijaa muun muassa lastenpsykiatrian, poikatutkimuksen, nuorisotutkimuksen ja psykologian aloilta. Mukana on myös elämänmakuisia tarinoita äiti–poika -suhteista niin tavallisilta äideiltä kuin julkisuuden henkilöiltä.

”Kirja on puheenvuoro ja kannanotto avaramman poikuuden puolesta. Se pohtii myös niin lapsen sukupuolen vaikutusta äitiyteen kuin äidin sukupuolen merkitystä pojan kasvatukseen. Vastaavaa moniäänistä tietokirjaa ei ole tästä aiheesta aiemmin tehty, ja uskon sen herättävän niin vanhempien kuin muidenkin kasvattajien kiinnostuksen”, Helne kuvailee.

Henna Helne (s.1979) työskentelee viestintäalalla toimittajana ja vastaavana tuottajana ja  on kahden pojan äiti. Pojat, pojat, pojat  – Kirja poikien äideille on Helneen esikoiskirja.

PDF-arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: eeva.louko@otava.fi

 

Liittyvät kirjailijat