08.07.2024
Mikko Malilan Kastanjasota kuvaa kauniisti ja kipeästi käsistä riistäytyvää leikkiä Turun työläiskortteleissa lamakesänä 1994

Kastanjasota on lumoava esikoisromaani viimeisestä lapsuuden kesästä. Se on kunnianosoitus isoille pojille ja järkytys siitä kun idolit kaatuvat, ylistys puutaloasumiselle ja huumorintajulle, jollaista ei enää aikuisten maailmassa ole olemassa.

Turku 1994. Santeri on ankaran isän hintelä poika, joka päätyy öisin mystisen Kapteenin kanssa ilmalaivan kyytiin kaupungin kattojen ylle. Ilmalaivasta Santeri kertoo vain parhaalle ystävälleen. Poikien reviiriä ovat pihapiiri, puistot ja joutomaat. He ovat vapaita, kunhan tietävät paikkansa ja onnistuvat välttelemään omien huoliensa painamia aikuisia – ja itäpuolen rikkaita poikia.

Kun kastanjat alkavat putoilla, naapuruston poikajoukon johtaja Teemu antaa toisille varoituksen. Sotahuudon kajahtaessa risteävät leikki ja lama-ajan todellisuus. 

– Olin pitkään halunnut kirjoittaa romaanin, jossa on toivoa. Sellaisia on liian vähän, Mikko Malila sanoo.

Malila on opiskellut arkeologiaa, mutta päätyi pesula-alalle. Kirjoittamisen hän aloitti 35-vuotiaana. Tekstien teemaksi nousi lapsuus.

– Halusin kuvata mielikuvituksen voimaa. Siellä missä ei näennäisesti ole mitään, voi tapahtua kaikkein eniten. Tarina on myös saanut vaikutteita todellisuudesta, se on omaelämäkerrallinen fantasia, Malila kertoo.

Kastanjasota julkaistaan 8.8.2024. 

Teos julkaistaan kaikissa formaateissa. Äänikirjan lukee Valtteri Turunen.

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: jenni.heiti@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti

Liittyvät kirjailijat