08.02.2024
Mikä yhdistää ihmisen, kanin ja koneen? Johanna Laitilan Kanin hetkellä kuvaa rakastamisen vaikeutta ja ihmislajin tuhovoimaa

Johanna Laitilan kolmas romaani on lähitulevaisuuteen sijoittuva hyytävän hieno teos muukalaisuudesta ja lajien välisestä kumppanuudesta.

Alia syntyy esperantoa puhuvaan eristyneeseen ekoyhteisöön, jossa vanhemmuus ei ole biologista. Aikuisena hän hoitaa työkseen entisiä tuotantoeläimiä. Kun Alian kasvattanut Mirio joutuu sairaalaan, Alia päätyy hoivaamaan tämän kaneja. Mirion kotona hän tapaa yllättäen myös esperantoa ja suomea puhuvan Bertha-robotin, joka tietää hänestä pelottavan paljon.

Kanin hetkellä on kuin kuumeinen uni,  joka härnää lukijan aivoja kysymällä, mihin yhteys toisiin perustuu. Mitä on olla ihminen. Mitä välittävä olento. Miten syntyy yhteisö, perhe, kumppanuus? Kirja tutkii rakastamisen ja lähelle näkemisen vaikeutta sekä ihmislajin tuhovoimaa, joka kohdistuu milloin itseen, milloin toisiin ihmisiin tai muihin lajeihin.

Johanna Laitila (s. 1986) on kotoisin Rovaniemeltä ja asuu Espoossa. Hänen taustansa on kirjallisuuden- ja elokuvatutkimuksen maailmassa. Kanin hetkellä on Laitilan kolmas romaani.

Kanin hetkellä julkaistaan 8.2.2024.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti