30.08.2023
Mihail Zygarin Sota ja rangaistus on hätkähdyttävä tietokirja Ukrainan sodasta ja sen syistä

Mihail Zygarin Sota ja rangaistus on vuoden tärkein kirja Ukrainan sodasta. Palkitun toimittajan teos on tarkkanäköinen kuvaus uuden Ukrainan synnystä ja Putinin brutaalista pyrkimyksestä tuhota sen itsenäisyys.

Mihail Zygarin Sota ja rangaistus on hätkähdyttävä tietokirja Ukrainan sodasta ja sen syistä

Helmikuussa 2022 arvostettu toimittaja Mihail Zygar tajusi, että hänen on paettava Venäjältä. Voimaan oli astunut sodan arvostelemisen kieltävä laki. Tutkittuaan pitkään Kremlin suunnitelmia ja sisäpiiriä Zygar tunsi Putinin synkän sielunmaiseman. Nyt hän pureutuu uutuuskirjassaan Sota ja rangaistus kansallismielisiin myytteihin ja legendoihin, joita Venäjä on käyttänyt hyväkseen oikeuttaakseen julman hyökkäyksensä itsenäiseen naapurimaahansa. 

Sodan tausta ajoittuu vuosiin 2004–2018, jolloin riitaisaan Ukrainaan kehittyi monta valtakeskusta. Osalla niistä oli kiinteä yhteys Venäjälle. Tuuli kääntyi 2018, jolloin Ukrainan uusi sukupolvi alkoi rynniä valtaan Volodymyr Zelenskyin johdolla. Nuori polvi halusi irtautua lopullisesti Venäjän otteesta, ja tällöin Putin alkoi valmistautua sotaan. Hän ei voinut sietää ajatusta Ukrainan menettämisestä. 

Zygar avaa uutuuskirjassaan hätkähdyttäviä näkymiä Venäjän hyökkäykseen ja sodan taustoihin. Sota ja rangaistus on vuoden tärkein kirja Ukrainan sodasta.  

Mihail Zygar (s. 1981) on tunnettu ja arvostettu venäläinen toimittaja. Hän oli perustamassa riippumatonta Dožd-tv-kanavaa, jonka päätoimittajana hän toimi vuosina 2010–2015. Hänelle myönnettiin vuonna 2014 kansainvälinen lehdistönvapauspalkinto. Zygarilta on aiemmin julkaistu suomeksi kansainvälisesti menestynyt teos Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia (2016). 

 

Sota ja rangaistus on arvostelu- ja käsittelyvapaa 8.9. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Tuukka Haapaniemen lukemana äänikirjana. Teoksen on suomentanut Kyösti Karvonen. 

 

Pdf-vedokset, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi 

Viestisi

Lisää kommentti