26.10.2020
Matti Nykänen lentää yhä kansainvälisenä tähtenä – Elämä oli laiffii -kirjan oikeudet ostettu Puolaan ja Viroon

Matti Nykäsen elämää monipuolisesti ja kattavasti kuvaava uutuusteos Elämä oli laiffii herättää kansainvälistä kiinnostusta. Marko Lempisen ja Jussi Niemen yhteistyönä syntyneen teoksen käännösoikeudet on myyty Puolaan ja Viroon. Lisäksi neuvottelut saksalaisen kustannusyhtiön kanssa ovat käynnissä.

Matti Nykänen lentää yhä kansainvälisenä tähtenä  – Elämä oli laiffii -kirjan oikeudet ostettu Puolaan ja Viroon

Uudet kieliversiot tavoittavat paljon uusia lukijoita ja kertovat helmikuussa 2019 edesmenneen mäkihyppylegendan suuresta kansainvälisestä suosiosta. 40 miljoonan asukkaan Puola tunnetaan piinkovana urheilumaana, josta maailmanmaineeseen ovat ponnistaneet esimerkiksi mäkihyppääjät Adam Malysz, Kamil Stoch ja Piotr Fijas.

– Mäkihyppy on erittäin suosittu laji Puolassa, ja siihen asemaan se nousi erityisesti Adam Malyszin kultaisten vuosien ansiosta, kertoo tuotantojohtaja Kamil Misiek puolalaisesta Wydawnictwo Literackie -kustantamosta.

– Suomalaishyppääjät Matti Nykänen ja Janne Ahonen ovat laajasti tunnettuja puolalaisen urheiluväen keskuudessa. Nykäsen värikäs ja täynnä ristiriitaisuuksia ollut elämä kiinnostaa varmasti puolalaisia mäkihyppy- ja urheilufaneja. Odotamme innolla kirjan julkaisemista.

Virossa kirjan julkaisee Tänapäev Publishers.

Koukuttavasti, koskettavasti ja rohkeasti kirjoitettu Elämä oli laiffii tarjoaa uutta tietoa ex-mäkikuninkaan ja ex-viihdepersoonan matkasta supertähtenä sekä hänen sielunmaisemastaan.

– Halusimme kuvata kirjassa Matti Nykäsen suurelta osin aiemmin selittämättömäksi jäänyttä elämää – sitä, miksi myyttinen Matti eli kuten eli. Olen todella iloinen, että kirja on herättänyt kiinnostusta paitsi Suomessa myös ulkomailla, Lempinen sanoo.

– Teoksen herättämä kansainvälinen mielenkiinto muistuttaa, että Matti Nykänen ei ollut ainoastaan suomalaisten kansansuosikki, vaan myös laajalti arvostettu kansainvälinen huippu-urheilija. Päätimme jo hyvissä ajoin, että palvelemme Matin perintöä parhaiten kertomalla kirjassa asiat niin kuin ne tapahtuivat – tapahtumia millään tavoin kaunistelematta, mutta mäkihyppyikonia kunnioittavasti, Jussi Niemi sanoo.

Marko Lempinen (s. 1974) on tietokirjailija ja palkittu toimittaja. Lempinen on kirjoittanut muun muassa menestysteoksen Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina (2016) sekä teoksen Harkimo – Tarina likaisesta Harrysta (2019).

Jussi Niemi (s. 1951) seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta Matti Nykäsen elämää. Niemi on kokenut muusikko, joka on tehnyt useimmat Nykäsen esittämistä kappeleista. Hän toimi Nykäsen taustayhtyeen kitaristina, biisintekijänä ja keulahahmona.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Lisätiedot, pdf-vedokset ja tekijöiden haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi