10.12.2020
Maria Peuran Kantajat on Runeberg-palkintoehdokas
Maria Peuran Kantajat on Runeberg-palkintoehdokas

”Maria Peura kuvaa pohjoisen ihmisiä ja aikakautta väkevästi ja koskettavasti.”

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2021.

Raadin perustelut:

”Maria Peuran tummasävyisessä romaanissa Kantajat kuvataan pohjoisen kyläyhteisön elämää loppukeväällä 1959. Moniäänisen teoksen päähenkilö on salakuljettajan, taposta tuomitun Viktorin tytär Sofia. Tyttö kantaa huolta sairaasta hevosestaan Hillasta, työn raskauttamasta äidistään ja rehtorin lapsesta, jota hän hoitaa koulunkäynnin ohessa.  Sofia odottaa isän vapautumista vankilasta ja tämän lupausta pelastaa Hilla vapauteen kaltaistensa vuonohevosten laumaan Norjaan.

Salakuljetus ja ankara uskonnollisuus leimaavat kyläyhteisöä, on sorrettuja ja valtaansa väärin käyttäviä. On painavia salaisuuksia, joista yhtä kantaa Sylvia, Sofian äiti.

Maria Peura kuvaa pohjoisen ihmisiä ja aikakautta väkevästi ja koskettavasti. Tarina tempaa lukijan mukaansa ja pitää otteessaan aina dramaattiseen loppuun saakka. Torniojokilaakson murre tuo kerrontaan oman, elämänmakuisen lisänsä.”

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Maria Peura (s. 1970) on palkittu kirjailija ja dramaturgi. Hänen esikoisromaaninsa On rakkautes ääretön (Tammi, 2001) valittiin Finlandia-ehdokkaaksi ja sai useita palkintoja. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. romaaneja, novelleja ja kirja kirjoittamisesta, ja hänen teoksiaan on käännetty englanniksi, espanjaksi ja tšekiksi. Peura on vierauden, kasvukipujen ja pohjoisen mielenmaiseman omaääninen kuvaaja.