17.09.2020
LUVATTU MAA, presidentti Barack Obaman muistelmien ensimmäinen osa, ilmestyy suomeksi 17. marraskuuta 2020 Otavan kustantamana – myös kansi paljastetaan nyt

Julkaistaan samaan aikaan 25 kielellä maailmanlaajuisesti

LUVATTU MAA, presidentti Barack Obaman muistelmien ensimmäinen osa, ilmestyy suomeksi 17. marraskuuta 2020 Otavan kustantamana – myös kansi paljastetaan nyt

(Helsingissä 17.9.2020) Yhdysvaltain 44. presidentin muistelmat julkaistaan kahdessa osassa. Ensimmäinen, nimeltään LUVATTU MAA, ilmestyy tiistaina 17. marraskuuta 2020 maailmanlaajuisesti samaan aikaan 25 kielellä. Myös kansi on nyt paljastettu ja nähtävissä täällä.

LUVATTU MAA ilmestyy suomeksi painettuna ja e-kirjana Otavan kustantamana. Englanninkielisen laitoksen julkaisee Yhdysvalloissa ja Kanadassa kovakantisena ja e-kirjana Crown, joka kuuluu Random House Publishing Groupin osana Penguin Random Houseen.

Muistelmien toisen osan julkaisuajankohtaa ei ole vielä päätetty. Ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Presidentti Obaman kirjakiertueesta tiedotetaan myöhemmin kuluvana syksynä.

Barack Obama kertoo kirjassaan LUVATTU MAA omin sanoin tarinan uskomattomasta taipaleestaan identiteettiään etsivästä nuoresta miehestä vapaan maailman johtajaksi. Hän kuvailee hätkähdyttävän henkilökohtaisesti ja tarkasti poliittista opintietään ja historiallisen presidenttiytensä ensimmäisen virkakauden virstanpylväitä – dramaattisten muutosten ja mullistusten aikaa.

Obama tilittää oman aikansa historiaa hyvin yksilöllisesti ja vie lukijan mukaansatempaavalle matkalle, joka alkaa hänen ensimmäisistä poliittisista tavoitteistaan, jatkuu Iowan vaalikokouksen ratkaisevaan voittoon, joka osoitti ruohonjuuritason aktivismin vallan, ja huipentuu marraskuun 4. päivän iltaan 2008, jolloin hänet valittiin Yhdysvaltain 44. presidentiksi, ensimmäisenä afroamerikkalaisena maan korkeimpaan virkaan.

Obama pohtii presidentin asemaa ja esittää ainutlaatuisia ja syvällisiä mietteitä presidentin vallan laajuudesta samoin kuin sen rajoista, sekä oivaltavia huomioita Yhdysvaltain puoluepolitiikan ja kansainvälisen diplomatian dynamiikasta. Obama kutsuu lukijan soikeaan virkahuoneeseensa ja Valkoisen talon tilannehuoneeseen sekä Moskovaan, Kairoon, Pekingiin ja moniin muihin kaupunkeihin. Pääsemme tutustumaan hänen ajatuksiinsa, kun hän kokoaa kabinettiaan, painiskelee maailmanlaajuisen finanssikriisin kanssa, ottaa mittaa Vladimir Putinista, voittaa lähes ylitsepääsemättömät esteet saadakseen kongressin hyväksymään terveydenhuoltouudistuksen, taittaa peistä kenraalien kanssa Afganistanin-strategiasta, paneutuu Wall Streetin uudistuksiin, reagoi Meksikonlahden tuhoisaan öljyonnettomuuteen ja antaa luvan Operaatio Neptunuksen keihäälle, joka johtaa Osama bin Ladenin kuolemaan.

LUVATTU MAA on harvinaislaatuisen intiimi ja introspektiivinen tarina siitä, miten yksi mies tarttui historian haasteeseen ja miten asukasjärjestötoimitsijan uskoa koeteltiin kansainvälisellä areenalla. Obama kertoo rehellisesti tasapainoilusta, jota vaalitaistelu mustalta amerikkalaiselta edellytti: hän kantoi harteillaan ”toivon ja muutoksen” sanoman innoittaman sukupolven odotuksia ja joutui tekemään vaikeita moraalisia päätöksiä, joissa oli paljon vaakalaudalla. Obama kirjoittaa vilpittömästi voimista, jotka vastustivat häntä kotimaassa ja ulkomailla, ja kertoo avoimesti siitä, miten Valkoisessa talossa asuminen vaikutti hänen puolisoonsa ja tyttäriinsä, eikä hän pelkää paljastaa itse-epäilyjä tai pettymyksiä. Hän kuitenkin uskoo vankkumatta, että alati jatkuvassa suuressa amerikkalaisessa yhteiskunnallisessa kokeilussa edistys on aina mahdollista.

Presidentti Obama toteaa: ”Kirjan valmistuminen on verraton tunne, ja olen ylpeä tästä kirjasta. Olen muutaman vuoden ajan pohtinut presidenttiyttäni ja yrittänyt LUVATUSSA MAASSA kertoa rehellisesti vaalitaistelusta ja virkakaudestani; sitä muokanneista tärkeimmmistä tapahtumista ja henkilöistä; oman näkemykseni siitä, missä asioissa onnistuin ja millaisia virheitä tein; ja poliittisista, taloudellisista ja kulttuurivoimista, joita tiimini ja minä jouduimme tuolloin kohtaamaan – ja joiden kanssa me kansakuntana edelleen kamppailemme. Yritän tässä kirjassa myös antaa lukijoille käsityksen siitä henkilökohtaisesta tiestä, jota Michelle ja minä kuljimme noina vuosina, kaikista hienoista ja huonoista hetkistä. Ja aikana jolloin Amerikka käy läpi suunnatonta mullistusta esitän kirjassa yleisellä tasolla ajatuksiani siitä, miten voimme vastaisuudessa sovitella maassamme vallitsevia vastakkainasetteluja ja saada demokratiamme toimimaan kaikkien hyväksi – se on tehtävä, joka ei ole kiinni yhdestä presidentistä vaan edellyttää meidän kaikkien panosta osallistuvina kansalaisina. Toivon, että kirja on hauskaa ja valaisevaa luettavaa ja ennen kaikkea, että se innoittaa nuoria meidän maassamme ja kaikkialla maailmassa ottamaan vastuuta, korottamaan äänensä ja tekemään osansa paremman maailman hyväksi.”

LUVATTU MAA teoksen englanninkielisen laitoksen julkaisee Yhdysvalloissa ja Kanadassa Crown/Penguin Random House ja Isossa-Britanniassa ja Brittiläisen kansainyhteisön alueella Viking, joka kuuluu Penguin General Booksin kautta Penguin Random House UK:hon. Kirja ilmestyy lisäksi käännöksenä seuraavilla 24 kielellä: ESPANJA Debate/Penguin Random House Grupo Editorial, SAKSA Penguin Verlag/Penguin Random House Verlagsgruppe, BRASILIANPORTUGALI Companhia das Letras, EUROOPANPORTUGALI Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, RANSKA Editions Fayard, ALBANIA Dudaj Publishing, ARABIA Hachette Antoine/Naufal, KIINA Business Weekly Group, TŠEKKI Argo, TANSKA Lindhardt og Ringhof, HOLLANTI Hollands Diep, SUOMI Otava, KREIKKA Athens Bookstore Publications, HEPREA Yedioth Books, UNKARI HVG Publishing Co., ITALIA Garzanti, JAPANI Shueisha, KOREA Woongjin Think Big Co., Ltd., LIETTUA Alma Littera, NORJA Cappelen Damm, PUOLA Agora Publishing House, ROMANIA Editura Litera, BULGARIA SofPress, RUOTSI Albert Bonniers Förlag ja VIETNAM First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd.

**

Barack Obama valittiin Yhdysvaltain 44. presidentiksi marraskuussa 2008 ja palveli kaksi virkakautta. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kaksi New York Times -bestselleriä, Unelmia isältäni ja Rohkeus toivoa. Obamalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto 2009. Hän asuu Washingtonissa vaimonsa Michellen kanssa. Heillä on kaksi tytärtä, Malia ja Sasha.