10.12.2019
Loistavat Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat
Loistavat Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat

Topelius-palkintoehdokkaina ovat Briitta Hepo-ojan Suomea lohikäärmeille ja Kimmo Ohtosen Ikimaa – Kuiskaajien kilta.   Veera Salmen ja Matti Pikkujämsän Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet on Arvid Lydecken -palkintoehdokas.

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Topelius-palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkintoansiokkaalle lastenkirjalle.

Briitta Hepo-oja, Suomea lohikäärmeille  

Kuninkaalliset ja aateliset pitävät valtaa kahtiajakautuneessa 2000-luvun Suomessa, jonka säätyeroja anarkistit yrittävät murtaa. Luonnonuskonnot ja kansanparannus ovat arkipäivää teknologian ohella. Lyseota käyvä Tim saa lahjaksi kurittoman lohikäärmeen. Kohtalo johdattaa heidät yhteen tarkkaa ritariperinnettä noudattavan Lynxin kanssa. Romanttinen jännitysfantasia Suomen vaihtoehtohistoriasta kiehtoo kekseliäisyydellään.

Kimmo Ohtonen, Ikimaa – Kuiskaajien kilta  

Kontiokuiskaaja Oliver etsii äitiään ja pakenee julmaa kuningasta voimaeläimensä Jättikarhun kanssa. Hukkakuiskaaja Kalla susineen erkaantuu heistä Ikimaan erämaissa. Paha tietäjähenki Minerva saa eksytettyä Oliverin omiensa luota. Ikimaan tulevaisuus on uhattuna ja ystävyys koetuksella. Tummasävyisen dystopiafantasiasarjan toinen osa kuvaa upeasti luonnon tasapainon merkitystä, ihmisten ja eläinten välistä yhteyttä, sekä henkilöhahmojen sisäistä kamppailua.

Veera Salmi ja Matti Pikkujämsä, Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet  

Sorsa Aaltonen käy pullajonossa, missä käyvät linnut, joiden unelmista ei ole tullut totta. Lentopelko ja omituiset oireet pakottavat linnun lääkärin pakeille. Saamiensa ohjeiden mukaan Sorsa kohtaa pelkonsa ja opettelee tuntemaan itseään. Tarina kertoo osuvan vertauskuvallisesti meistä ihmisistä ja sisäisistä rajoitteistamme.

Vuoden 2020 ehdokkaat sekä voittajat valitaan vuoden 2019 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Voittajat julkistetaan tammikuussa 2020. Molempien palkintojen arvo on 2020 euroa. Kopiosto tukee palkintoja.

Palkintoraatiin kuuluvat tutkija, tietokirjailija ja raadin puheenjohtaja Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen sekä luokanopettaja Matias Laivamaa.