17.03.2022
KUTSU: Tervetuloa ainutlaatuisen, Aatos Erkon isoäidin Maissi Erkon elämää kartoittavan kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3.

Tulisydän on FT Reetta Hännisen kahden vuoden täysipäiväiseen tutkimustyöhön pohjautuva, poikkeuksellinen ja traaginen elämäntarina lehtisuvun naisvaikuttajasta Maissi Erkosta. Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3. klo 17 Päivälehden museoon. Tilaisuutta moderoi Kaius Niemi.

KUTSU: Tervetuloa ainutlaatuisen, Aatos Erkon isoäidin Maissi Erkon elämää kartoittavan kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3.

Kotietsintöjä, saariston kesäisiä kirsikkatarhoja, pelottavan syvää rakkautta ja katkeraa yksinäisyyttä. Maissi Erkon (1872–1936) elämässä arki ja politiikka kietoutuivat erottamattomasti yhteen. Hän taisteli sydämen pettämiseen saakka laillisuuden ja vapaamielisyyden puolesta sekä vaati myös Helsingin Sanomia johtavaa poikaansa Eljas Erkkoa pitämään kiinni aatteista, joille oli uhrannut koko elämäntyönsä.

Laajaan lähdeaineistoon perustuva Tulisydän antaa äänen naiselle, joka eli maanalaisen vastarinnan jännityksen, maanpaon vuodet, sisällissodan ja 1930-luvun sinimustan synkkyyden – aina kokonaisena ja ehdottomana.

Maissi Erkko oli tulisieluinen taistelija, oikeuden puolustaja ja uhrautuva puoliso, joka tuki miestään väsymättä läpi raskaiden venäläistämisvuosien. Historiantutkimuksessa hän on aiemmin noussut esiin niin puolisonsa Eeron ja poikansa Eljaksen elämäkerroissa kuin tutkimuksissa Helsingin Sanomien historiasta. Häntä on kuitenkin aiemmin tarkasteltu vain miestään, poikaansa tai sanomalehtiyritystä vasten.

”Syrjään jääneistä asioista muodostuu kokonainen elämä, joka avautuu tämän kirjan sivuilta. Ne vievät Seilin mielisairaalasaarelta Tukholman voimistelusaleihin, Brooklynistä Sirpalesaareen, maanpaosta sisällissotaan, vapaamielisyyden huumaavasta toiveikkuudesta sinimustaan synkkyyteen ja rakkaiden ihmisten joukosta kiduttavaan yksinäisyyteen. Läpi elämän seuraavat luonto, meri ja ehdoton rakkaus rehellisyyteen.”

 

Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana ja Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana. 

Tulisydän on arvostelu- ja käsittelyvapaa 17.3.

 

Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3.

Missä: Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, Helsinki

Milloin: tiistaina 22.3. klo 17 alkaen, puheenvuorot alkavat 17.30 

Ohjelma: Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi avaa tilaisuuden ja haastattelee kirjailija Reetta Hännistä. 

Ilmoittautumiset tilaisuuteen: saila.linnahalme@hssaatio.fi 

Tilaisuudessa on pieni tarjoilu ja mahdollisuus ostaa kirjaa alennettuun hintaan (vain korttimyynti). Jutunteosta kiinnostuneet toimittajat voivat tilata itselleen arvostelukappaleen osoitteesta: arvostelukappale@otava.fi  

Tekijän haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Liittyvät kirjailijat