05.09.2023
Kuka mä oon, ja mikä musta voi tulla? Jani Kiiskilän Huppu seiskalla aloittaa yläkoululaisten elämästä samaistuttavasti kertovan sarjan

Isoja ajatuksia, tunteita ja huumoria – yläkoululaisen elämästä kertova romaanitrilogia käsittelee lapsuuden loppua, ensimmäisiä kertoja ja oman paikan etsimistä. Huppu seiskalla -kirjan rinnalla ilmestyy myös Ihan hupusta – ajatuksia lukemisesta ja kirjoittamisesta -kirjoitusopas, jossa Mikael Gabriel, Evelina, Mona Bling ja muut nuorten suosikit kertovat suhteestaan teksteihin Laura Frimanin podcast-haastatteluissa.

Kuka mä oon, ja mikä musta voi tulla? Jani Kiiskilän Huppu seiskalla aloittaa yläkoululaisten elämästä samaistuttavasti kertovan sarjan

13-vuotiaan Hupun elämä muuttuu seiskaluokalla. Legoleikit ovat jääneet, ja elo on yhtä säätöä. Hupun perhekin on täysi sketsi: veli ja isä elävät vain jääkiekolle ja äiti pastan keitolle.

Hupun suurin haave on päästä tanssimaan hitaita. Onnistuisiko se naapurin ihanan Colan tai lapsuudenystävä Milan kanssa? Ehkä, jos huomiota ei vie Hupun isoveli, jolla on kaikkea – sixpack ja viritetty mopo.

Huppu sekoilee sanoissa ja kompuroi teoissaan. Miten hän osaisi valita oikeat sanat?

Kirjailija Jani Kiiskilä halusi kirjoittaa nuortenromaanisarjan yläasteikäisen pojan elämästä: siitä, miten lapsuuden leikit pikkuhiljaa jäävät unholaan, kuinka jännittävää on tanssia ensimmäistä kertaa hitaita ja miltä tuntuu halata toista ilman, että se on kaverillista. Entä miten pitäisi suhtautua, kun omat parhaat kaverit alkavat yhtäkkiä seurustella keskenään?

”Tavoitteenani on kirjoittaa nuorten arjesta samaistuttavasti, niin että lukijat voisivat tunnistaa tunteet, joita kirjojen hahmot käyvät läpi. En ollut nuorena kova lukemaan, joten halusin myös kirjoittaa tarinan, josta 12-vuotias Janikin olisi voinut innostua”, Kiiskilä kuvailee.

Alakoulussa luokanopettajana työskentelevä Kiiskilä on luetuttanut Huppu seiskalla -kirjaa yläkouluun siirtyneille oppilailleen, ja heiltä saadut kommentit ovat olleet arvokkaita jo kirjoitusprosessin aikana. Erityisen ilahtunut kirjailija on ollut saadessaan innostunutta palautetta myös sellaisilta nuorilta, jotka yleensä eivät kirjaan tartu.

Ihan hupusta -kirjoitusopas Hupun tarinan lähtöpisteenä

Koko Huppu-sarja sai alkunsa Kiiskilän etsiessä lapselleen kirjoitusopasta, joka olisi voinut innostaa kirjojen ja kirjoittamisen maailmaan. Kun opasta ei löytynyt, alkoi Kiiskilä suunnitella sellaisen kirjoittamista itse.

Ihan hupusta -oppaassa on osia nyt ilmestyvän Huppu seiskalla -kirjan lisäksi myös vielä julkaisemattomista Huppu kasilla– ja Huppu ysillä -kirjoista. Kiiskilä kertoo, että tekstien syntymäjärjestys oli jopa hiukan nurinkurinen: opasta varten kirjoitetut lyhyet novellimaiset tarinanpätkät alkoivat elää omaa elämäänsä, ja niistä syntyi pohja kolmelle tulevalle Huppu-kirjalle.

Tarinallisen puolen lisäksi kirjassa on mukana monipuolisesti tehtäviä erilaisille ja eritasoisille kirjoittajille.

Oppaassa pääsevät myös ääneen kahdeksan nuorten seuraamaa artistia ja vaikuttajaa, joiden työhön lukeminen ja kirjoittaminen olennaisesti kuuluvat. Ihan hupusta -oppaassa toimittaja Laura Frimanin kanssa keskustelevat Evelina, Pyhimys, Mikael Gabriel, Mona Bling, Sasu Salin, Kashmeera Lokuge, Juho Nummela ja Herbalisti. Keskustelut voi kuunnella erillisen, ilmaisen Otso-sovelluksen kautta tai Ihan hupusta -oppaan äänikirjaversiosta.

Jani Kiiskilä on suomenlinnalainen kirjailija, teatteri-ilmaisun ohjaaja ja luokanopettaja. Hän on aiemmin kirjoittanut näytelmiä sekä tarinallisen lasten tietokirjan Ikioma Itämeri.

Ihan hupusta – ajatuksia lukemisesta ja kirjoittamisesta ilmestyy 21.9. ja se on saatavana Emil Johanssonin lukemana äänikirjana. Oppaan on kuvittanut Jussi Anttonen.

Huppu seiskalla ilmestyy 28.9., ja se on saatavana myös Emil Johanssonin lukemana äänikirjana sekä sähkökirjana.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät kirjailijat