27.11.2023
Koululaisten Tähtipöllö-lukukilpailussa jo yli 10 miljoonaa luettua sivua

Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oppimisen palveluiden lukukilpailu käynnistyi syyskuun lopussa. Mukana on yli 400 koulua ympäri Suomen. Tähtipöllö-kilpailun tavoitteena on innostaa koululuokkia lukemaan enemmän.

Syyskuun lopussa käynnistynyt Tähtipöllö-lukukilpailu on otettu vastaan suomalaisissa kouluissa suurella innolla. Kilpailussa on luettu tähän mennessä jo yhteensä yli kymmenen miljoonaa sivua.

Tähtipöllö-kilpailussa luokat kilpailevat keskenään luettujen sivujen määrästä. Jokainen sivu lasketaan, oli kyse sitten sarjakuvasta, helppolukuisesta kuvakirjasta tai lastenromaanista. Kilpailussa on kaksi kategoriaa eri ikäryhmille: luokat 1–3 ja luokat 4–6.

Eniten sivuja lukeneille luokille on luvassa rahapalkinto, jonka voi käyttää luokan yhteisiin hankintoihin, kuten luokkaretkeen tai muuhun yhteiseen tekemiseen. Lisäksi osallistuneiden luokkien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Kilpailussa tällä hetkellä toista sijaa pitävän Keinutien ala-asteen koulun 3B-luokan opettaja Johanna Lehtinen kertoo, että hänen luokkansa on lähtenyt innolla mukaan kisaan. Keinutieläiset lukevat keskimäärin 200 kirjaa viikossa. Luettuja sivuja on kasassa jo yli 720 tuhatta.

”Oppilaani ovat olleet kovia lukemaan jo aiemminkin, mutta kilpailun myötä lukuinto on lisääntynyt entisestään. Erityisesti luokassa pidetään siitä, miten omaa sijoitusta voi seurata nettisivuilla”, Lehtinen kertoo.

Lehtisen mielestä kilpailu tukee erityisen hyvin hänen luokkansa omia lukutavoitteita. Lukuläksyä annetaan jokaisen päivän päätteeksi, mutta sellaisissa rajoissa, ettei se aiheuta ylimääräisiä paineita tyypillisesti vähemmän lukeville oppilaille.

”Meille erityisen tärkeää tässä kilpailussa on yhteisöllisyys. Kyse ei ole yksilösuorituksesta, vaan luettuja sivuja lasketaan yhteiseen pottiin”, Lehtinen sanoo.

Kustannusosakeyhtiö Otavan lasten- ja nurotenkirjallisuuden kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio iloitsee siitä, miten innokkaasti lukukilpailu on otettu kouluissa vastaan. Luettuja sivuja on lisätty Tähtipöllö-sivustolle tiuhaan tahtiin heti kilpailun julkistuksesta saakka.

”Yli 10 miljoonaa on hämmästyttävän hieno luku, ja se antaa hienon lupauksen Tähtipöllö-kilpailun jatkosta. Lähdimme tavoittelemaan sitä, että kaikki Suomen alakoululaiset innostuisivat lukemisesta, ja että lukeminen näyttäytyisi huolipuheen sijaan sinä positiivisena supervoimana, joka se on”, Toiskallio sanoo.

Lukukilpailun reaaliaikainen tilanne nähtävissä osoitteesta tähtipöllö.fi. Sivustolta löytyvät myös kilpailuohjeet ja -säännöt sekä innostavia lukutehtäviä ja kirjavinkkejä eritasoisille lukijoille.

Kilpailu on käynnissä 12.1.2024 asti.