Nimesi on Marjatta

Palkitun runoilijan neljäs kokoelma kirjoittaa uusiksi halun ja lisääntymisen mytologiaa.


Ajatuksia herättävä runoteos tarkastelee äitimyyttejä; sukeltaa alkuveteen ja elämän nesteisiin, pöyhii emolinnun höyheniä. Teos tutkii tieteenhistoriassa muuttuneita käsityksiä naisen anatomiasta ja luonnostelee muodonmuutoksen mahdollisuutta. Runot sykkivät verevää mytobiologiaa, säkeiden välissä kuplii vapauttava nauru.
Se kävelee meren, se kävelee/ metsän, se kävelee vaeltavan dyynin paitansa alle/ Se kävelee rantaan ja kasautuu sinne/ Siellä me lojumme/ simpukankuoret, leväperuukit, muovinraadot, jokin linnun kallo/ painaa kohdunsuuta ja nousee laulu, polttava virsi,/ upottava virsi, mutapohjainen

ISBN kovakantinen kirja: 978-951-1-35467-3

Julkaisukuukausi: tammikuu 2020

74 sivua (kovakantinen kirja)

Kirjastoluokka: 82.2

Avainsana:  Kaunokirjat Sirpa Kyyrönen

Kuva kirjailijasta Sirpa Kyyrönen

Sirpa Kyyrönen

Sirpa Kyyrönen (s. 1978) on runoilija, runousaktiivi ja sanataideohjaaja.

Kyyrösen esikoisrunoteos Naispatsaita (2010) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja Kyyröselle myönnettiin Katri Vala -palkinto 2011. Kolmas runokokoelma Ilmajuuret sai Yleisradion Tanssiva karhu -palkinnon vuonna 2017, teos oli myös Einari Vuorela -runopalkintoehdokas.

Kyyrönen on Osuuskunta Poesian hallituksen puheenjohtaja. Aiemmin hän on toiminut mm. runoyhdistys Nihil Interitissä. Kyyrönen on kotoisin Hämeenkyröstä ja asuu perheineen Helsingissä.

Koko tuotanto

  • Naispatsaita, 2010 Otava
  • Lempeät tukaanit, 2012 Otava
  • Ilmajuuret, 2016 Otava
  • Nimesi on Marjatta, 2020 Otava

Palkinnot

  • Katri Vala -palkinto 2011
  • Tanssiva karhu -runopalkinto 2017
  • Einari Vuorela -runopalkinto 2023
...
Kirjailijan sivulle