Martti Anhava

Martti Anhava (s. 17.6.1955 Helsingissä) on kirjailija, suomentaja ja vapaa toimittaja. Kustannusosakeyhtiö Otavassa toimittajana 1974-86, osastopäällikkönä 1987-99, kirjallisena asiantuntijana 1999-2008.

Martti Anhava on julkaissut useita esseekokoelmia, jotka piirtävät eloisia kirjailijakuvia, kertovat hauskoista ja erikoisista sattumuksista kirjojen virallisen julkisivun takaa ja osoittavat samalla ihmisluonnon syvää ymmärtämistä. Vapaasti polveilevat, syväluotaavat esseet herkistävät lukijan näkemään loppuja pitemmälle. Anhava on julkaissut myös Arto Mellerin elämäkerran.

Martti Anhava on tunnustettu suomentaja ja maamme parhaita Tšehov-asiantuntijoita.

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/09ucanhava.jpg
2

Pientä, keskikokoa ja suurta

Polttopisteessä kirjailijan huojuva asema keisariajan Venäjällä ja Neuvostoliitossa.
Anhava kuvaa hyytävästi Šolohovin uraa Stalinin niskalenkissä ja etuoikeutettujen vaiheita diktatuurissa. Hän arvioi neuvostokirjallisuutta ja sen saamaa sekundaleimaa.
Anhava näyttää, miten Tolstoin teokset heijastavat hänen yksityiselämänsä solmuja. Hän paneutuu Dostojevskin kielen sekavuuksiin ja outouksiin. Miten tämän henkilöhahmot saivat nimensä? Kuinka kävi, kun Gogol ryhtyi valistajaksi?
Kyräilevä salailu ja pätemisen himo ovat Venäjälle ominaisia, kertoo jo Anhavan esittelemä 1800-luvun ranskalaismatkailijan raportti.
Kokoelma on mannaa lukijalle, joka on virittäytynyt klassikkotaajuuksille.