Jari Tervo

https://otava.fi/wp-content/uploads/2016/08/Jari-Tervo-scaled-e1715687820130.webp

Vuonna 1980 runoilijana debytoinut Jari Tervo (s. 1959) on ollut maamme menestyksekkäimpiä ja uudistumiskykyisimpiä kirjailijoita 1990-luvulta lähtien, jolloin hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa Pohjan hovi. Seitsemäntoista romaanin lisäksi hän on julkaissut runoja, novelleja ja päiväkirjateoksen sekä kirjoittanut taiteilija Vesa-Matti Loirin elämäkerran. Tervo on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana vuosina 1995, 1999 ja 2004. Keväällä 2018 Tervolle myönnettiin Veijo Meri -palkinto tunnustuksena lukijalta paljon vaativista, taiteellisesti korkeatasoisista teoksista, joista yksikään ei ole toisensa kaltainen.

2

Eeva ja Aatami

Jari Tervon monumentaalinen epähistoriallinen romaani Suomen kohtalonhetkistä sellaisina kuin emme niitä halunneet

Heinäkuussa 1944 vihollinen pommittaa Elisenvaaran asemaa ja valtaa Viipurin. Lokakuussa se miehittää Suomen. Alun ja lopun välille mahtuu vakoilua ja vastavakoilua, Kyyhkysiä ja Rautapartoja, konstikkaita rakkaus-, perhe- ja muita suhteita, ihmiskohtaloita.

Eeva ja Aatami on uljaan vimmaista proosaa vallasta ja väkivallasta, valinnoista ja niiden seurauksista, Suomesta ja sen naapurista. Tapahtumien kulku on paikoin niin rumaa, että kaikesta ei voi kertoa kuin välillä nauraen. Antamalla lukijan havahtua nauruun, epähistorialliseksi kirjoitetun ajan pelottavaan ajankohtaisuuteen.