Jacqueline Wilson

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/wilson_w.jpg

Jacqueline Wilson (s. 17.12.1945) on yksi Britannian suosituimmista ja palkituimmista nuortenkirjailijoista: hänen kirjojaan on myyty pelkästään Iso-Britanniassa yli 10 miljoonaa kappaletta. Wilson on kirjoittanut yli 70 kirjaa, nuortenkirjojen lisäksi muutaman rikosromaanin. Hänen kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle.

Wilsonin teokset ovat voittaneet useita palkintoja, muun muassa The Smarties Prizen, The Sheffield Book of the Year -palkinnon, The Children’s book of the Year -palkinnon ja The Guardian Children’s Fiction Awardin. Wilson on myös saanut vuonna 2002 OBE-palkinnon (The Order of the British Empire) kirjallisesta työstään kouluissa.

Wilson on kirjailijana unelma-ammatissaan: kuusivuotiaasta lähtien hän on halunnut vain kirjoittaa. Ensimmäisen "romaaninsa" hän kirjoitti 9-vuotiaana. Wilson kirjoittaa kaikkialla, ensin käsin paksuun muistivihkoon ja sitten puhtaaksi vanhanaikaisella kirjoituskoneella. Wilson lopetti koulunsa 16-vuotiaana, "koska olin hankala", hän itse sanoo, meni journalistikurssille Edinburghiin ja töihin nuortenlehteen, joka nimettiin hänen mukaansa Jackieksi.

Wilson kirjoittaa vaikeista asioista, alkoholismista, avioeroista, kodittomista lapsista. Hän on kiinnostunut tunnekuohujen kanssa painiskelevista, joukkoon kuulumattomista, vaikeista ja yksinäisistä lapsista, joita nykyajan uusperheissä on paljon.

Wilson käy viikoittain puhumassa kouluissa ja kirjastoissa ja signeeraamassa kirjojaan kirjakaupoissa, joiden tilaisuudet venyvät usein 7-8 tuntisiksi hänen suuren suosionsa ansiosta. Hän saa joka viikko satoja kirjeitä lapsilta, jotka pyytävät häneltä apua ongelmissaan. Wilsonin mielestä se on mukavaa, mutta siinä piilee myös suuri vastuu: tosielämässä asiat menevät toisin kuin kirjoissa. Wilson on joskus jopa suututtanut aikuislukijoitaan, koska kirjoittaa aikuisten huonosti kohtelemien lasten näkökulmasta. Tämä on kuitenkin Wilsonin ehdoton vahvuus kirjailijana.