Doris Lessing

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/lessing.jpg

Doris Lessing (1919-2013, syntyjään Doris May Tayler) syntyi Kermanshahissa Persiassa, nykyisen Iranin alueella. Hänen vanhempansa olivat brittiläisiä, äiti sairaanhoitaja ja isä pankkivirkailija. Perhe muutti vuonna 1925 Persiasta Rhodesiaan (nykyisin Zimbabwe) viljelemään maissia. Doris Lessing kävi katolilaista luostarikoulua ja tyttölukiota Salisburyssä. Hän lähti kotoa jo 15-vuotiaana, eikä myöhemmin jatkanut opintojaan, vaan työskenteli mm. lastenhoitajana ja puhelinoperaattorina. Hän meni ensimmäisen kerran naimisiin 19-vuotiaana ja sai kaksi lasta.

Rhodesiassa Doris Lessing tutustui Left Book Clubin kommunisteihin ja Gottfried Lessingiin, jonka kanssa hän meni naimisiin ja sai pojan. Vuonna 1949 Lessing muutti poikansa kanssa Lontooseen. Siellä julkaistiin hänen ensimmäinen kirjansa, The Grass is Singing, joka aloitti Lessingin ammattimaisen kirjailijan uran. Kirja herätti laajalti huomiota niin Euroopassa kuin Amerikassakin, koska se käsitteli rohkeasti Afrikan mustien ja valkoisten jännitteisiä suhteita.

Lessingin laaja tuotanto käsittää monia omaelämäkerrallisia kirjoja, jotka kumpuavat hänen kokemuksistaan Afrikassa. Niissä hän käsittelee mm. politiikkaa, sosiaalisia suhteita, kulttuurien yhteentörmäystä ja rotujen eriarvoisuutta. Vuonna 1962 ilmestynyttä Kultaista muistikirjaa on pidetty merkittävänä naisliikkeelle. Vuonna 1979 ilmestynyt Shikasta aloitti Lessingin tieteiskirjallisuuden sarjan, joka syntyi suuttumuksesta ihmisten tapaan kohdella maapalloa.

Kaunokirjallisuuden lisäksi Lessing on kirjoittanut mm. näytelmiä ja muistelmateoksia. Häneltä on suomennettu yli 20 teosta, ensimmäinen jo vuonna 1968.

Doris Lessing sai vuonna 2007 Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Hän on myös saanut monia muita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja ja ollut useita kertoja Booker-palkintoehdokkaana. Lessing kieltäytyi hänelle tarjotusta aatelisarvosta, mutta otti vuonna 1999 vastaan Kunniaritarien ritarikunnan jäsenyyden vastaan.

Lessingin kaksiosaisen omaelämäkerran ensimmäinen osa Ihon alla (Under my skin, 1994) ilmestyi suomeksi marraskuussa 2008 Eva Siikarlan suomentamana. Elämäkerran toinen osa Walking in the shade (1997), ilmestyi suomeksi maaliskuussa 2010 nimellä Varjossa vaeltaja.

Omaelämäkertaa pidetään Lessingin laajan tuotannon kulmakivenä. Teos on saanut kansainvälisesti erinomaiset arviot, se on palkittu ja sitä kiitetty muiden muassa ajankuvana.