03.10.2023
Killers of the Flower Moon -uutuuskirja on järisyttävä tosielämän rikosdraama osage-heimon jäsenten silmittömästä surmaamisesta

Toimittaja David Grannin uutuusteos kuvaa yhtä Amerikan synkimmistä rikosvyyhdeistä, osage-intiaaniheimoon kohdistuneesta, öljyrahan motivoimasta surma-aallosta. Samalla se kuvaa FBI:n syntyä. Kirjaan perustuva, Martin Scorsesen ohjaama ja Leonardo DiCaprion ja Robert De Niron tähdittämä elokuva saa ensi-iltansa samoihin aikoihin kirjan ilmestymisen kanssa.

Killers of the Flower Moon -uutuuskirja on järisyttävä tosielämän rikosdraama osage-heimon jäsenten silmittömästä surmaamisesta

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvat osaget saivat 1800-luvun lopulla reservaatikseen syrjäisen kolkan Oklahomasta. Myöhemmin alueelta löytyi yksi Yhdysvaltojen suurimmista öljyesiintymistä, ja heimo sai siitä hyvän tulonlähteen. 1920-luvulla osageja alkaa mystisesti kuolla − kuka myrkytykseen, kuka onnettomuuteen.  

Heimolle alkaa selvitä, että öljyrahojen vuoksi koko yhteisö on vaarassa, mutta poliisi ja sheriffi ovat avuttomia isompien voimien edessä. Paikalle täytyy saada puolueeton taho johtamaan tutkintaa, ja FBI saa ensimmäisen tehtävänsä. 

David Grann on The New Yorkerin toimittaja ja bestseller-kirjailija, jonka teoksia on käännetty lukuisille kielille. Suomeksi on aiemmin ilmestynyt Z – Amazonin kadonnut kaupunki (Otava 2011). Grann on palkittu merkittävästä journalistisesta työstä esimerkiksi George Polk -palkinnolla. 

Killers of the Flower Moon – Öljymurhat ja FBI:n synty ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Petri Hantun lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 12.10. Teoksen on suomentanut Ari Väntänen.  Saman niminen, kirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa Suomessa 20.10.

”Mieleen jäävä, koskettava tosielämän murhamysteeri yhdestä Amerikan historian hirveimmistä rikoksista.” − New York Magazine 

Lisätiedot, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi