07.06.2022
Kestävää asumista ja säilyttävää korjaamista Vanhassa Raumassa ja painovoimaisen ilmanvaihdon avulla

Vanhassa Raumassa sijaitsee Unescon maailmanperintökohde, jossa vaalitaan vanhaa rakennusperintöä ja asutaan kestävästi rakennuksia säilyttäen. Painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen ja ekologinen rakennustapa, jonka käyttö ja asiantuntemus vähenee Suomessa.

Kestävää asumista ja säilyttävää korjaamista Vanhassa Raumassa ja painovoimaisen ilmanvaihdon avulla

Hanna Elo | Helena Hietanen | Ilse Juntikka | Maija Tuhkanen | Marja Hakola

KOTEJA VANHASSA RAUMASSA

Ilmestyy 27.6.2022

Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde, mutta myös elävää kaupunkia, jossa asutaan ja tehdään töitä. Jokaisella talolla on oma kiehtova menneisyytensä, joka on jättänyt jälkensä rakennuksiin ja pihapiireihin. Rakennusten käyttöä ja korjaamista rajoittavat tiukat suojelumääräykset. Vanhan Rauman asukkaat ovat osa vuosisataista ketjua, jonka vastuulla on arvokkaan rakennusperinnön säilyttäminen tuleville sukupolville.

Kirjassa esiteltävien talojen nykyiset asukkaat avaavat ovensa ja kertovat kodeistaan, niiden menneisyydestä ja nykyisyydestä sekä suhteestaan tähän ainutlaatuiseen ympäristöön. Kirja esittelee kaksitoista raumalaiskotia ja paljastaa, millaisia aarteita kätkeytyy historiallisten kortteleiden pihapiireihin ja seinien taakse.

Lisänä ovat arkkitehti Hanna Elon artikkeli Jusslan talosta ja arkkitehti Jukka Koivulan esipuhe. Kirjan upeat, intiimit valokuvat ovat Katja Hagelstamin ottamia.

 

Juulia Mikkola | Leino Kuuluvainen | Netta Böök

ILMAKIRJA – Painovoimainen ilmanvaihto

Ilmestyy 1.8.2022

Suomessa on yli puoli miljoonaa pientaloa ja kymmeniä tuhansia kerrostaloasuntoja, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Sen toimintaperiaatteita ei kuitenkaan enää opeteta insinööreille, vaan vanhojenkin rakennusten ilmanvaihtoja koneellistetaan. Tietämys painovoimaisesta ilmanvaihdosta on ohentunut. 

Juulia Mikkolan, Leino Kuuluvaisen ja Netta Böökin painovoimaista ilmanvaihtoa käsittelevä Ilmakirja tarjoaa kestävän ja toimivan vaihtoehdon uudisrakennusten ilmanvaihtoon sekä rohkaisee säilyttämään painovoimaista ilmanvaihtoa vanhassa rakennuskannassa.

Ilmakirjassa käydään läpi painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta ja ominaisuudet, luodaan katsaus historiaan ja määräyksiin sekä esitellään järjestelmän käyttöä ja ylläpitoa. Lisäksi kerrotaan painovoimaisen ilmanvaihdon parannusmahdollisuuksista vanhoissa rakennuksissa ja esitellään suunnittelu- ja mitoitusperiaatteet uudisrakennuksille. Teos on suunnattu sekä maallikoille että ammattilaisille.

Juulia Mikkola työskentelee arkkitehtina Livadyssä, jolle on myönnetty useita merkittäviä arkkitehtuuripalkintoja. Hän on muun muassa toiminut työryhmän vetäjänä ympäristöministeriön ja Museoviraston painovoimaisen ilmanvaihdon ohjehankkeissa sekä osallistunut julkiseen keskusteluun kestävän rakentamisen puolestapuhujana. Leino Kuuluvainen on painovoimaiseen ilmanvaihtoon erikoistunut LVI- ja energiasuunnittelija, ja koulutukseltaan LVI- ja energiatekniikan DI.  Netta Böök on arkkitehtuurin ja rakentamisen historiaa tutkiva arkkitehti, toimittaja ja tietokirjailija.

 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@otava.fi