10.11.2022
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokasteos Stalker-vuodet kuvaa suomettumisen psykologiaa ja yksityisyyden häviämisen uhkakuvia

Vahvatunnelmainen romaani on lähihistoriamme henkisen ilmapiirin ruumiinavaus ja leikkaus suomettumisen ja lama-ajan psykologiaan. Se kuvaa, kuinka ihminen etsiessään jotain suurta voi kadottaa itsensä, ja osoittaa, että ihminen ei koskaan ole irrotettavissa ajastaan.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokasteos  Stalker-vuodet kuvaa suomettumisen psykologiaa  ja yksityisyyden häviämisen uhkakuvia

Finlandia-palkintolautakunnan perustelut:

Stalker-vuodet on vaikuttava läpileikkaus lähihistoriamme yhteiskunnasta ja politiikasta. Jalonen esittää romaanissaan tarkkanäköisen kuvauksen henkisen ilmapiirin muutoksesta,
joka avautuu teräväksi uhkakuvaksi yksityisyytemme häviämisestä. Teos näyttää, että toisten seuraamiselle omistettu elämä jättää jälkeensä vain tyhjän kuoren. Jalosen proosa ei mahtaile, ei korota itseään. Se hurmaa lukijansa pienieleisellä varmuudella.

Stalker-vuodet-romaanissa nuori opiskelija Tampereen yliopistosta palkataan vuonna 1974 raportoimaan entisten koulutoveriensa elämästä ja poliittisista asenteista. Opiskelija ottaa tehtävän ilolla vastaan, mutta huomaa pian, kuinka vaikeaa on lähestyä toista ja esittää, ettei tiedä mitä tietää. Kun ystävät muuttuvat seurattaviksi, se mikä aluksi tuntui kunniatehtäväl-tä, alkaa muuttua kiristäväksi pakkopaidaksi. Ja kun vuosi toisensa perään noudattaa ohjeita, jotka tuntuvat vääriltä, ei lopulta enää tiedä kuka on ja miksi tekee sen minkä tekee.

Olli Jalonen on maamme arvostetuimpia kirjailijoita ja kaksinkertainen Finlandia-voittaja, joka ollut aiemmin ehdolla palkinnon saajaksi peräti viisi kertaa. Hänen romaanejaan on käännetty useille kielille.

Finlandia-palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii tänä vuonna FT, kirjallisuudentutkija Veli-Matti Pynttäri. Jäseninä ovat vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen sekä tuottaja Anu-Elina Lehti. Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee piispa Mari Leppänen.

Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 30.11.2022.