07.02.2019
Katja Kallion Valkokangastuksia tarjoaa valloittavia ja omaperäisiä huomioita elokuvista ja elämästä

”Elokuvateatteri on aina ollut turvasatama niille, jotka tuntevat yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta”, sanoo kirjailija, elokuvakirjoittaja Katja Kallio. Valkokangastuksia kuvaa hänen omaa matkaansa kauas muista ihmisistä elokuvateatterin turvaan, ja sieltä takaisin muiden joukkoon. Kirja on täynnä omaperäisiä huomioita elokuvista, tv-sarjoista ja elämästä.

Katja Kallion Valkokangastuksia tarjoaa valloittavia ja omaperäisiä huomioita elokuvista ja elämästä

Kuinka saada Silta-sarjan Saga Norénin kampaus? Mitä ihmettä ihmiselle tapahtuu Sound of Musicin sing along -näytöksessä? Miksi pitää aina nähdä elokuvia joissa
ranskalainen suku kokoontuu maalla? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin antaa tämä rakastetun Elokuvamuistin odotettu sisarteos.

Jos kirjallisuus on Katja Kallion elämän rakkaus, elokuva on intohimo jolle hän ei voi olla antamatta periksi.

”Aina tulee tehtyä syrjähyppy elokuvan puolelle, vaikka joka kerta päätän ettei koskaan enää. En pysty olemaan kirjallisuuden kanssa täysin yksiavioinen. Ja nyt syrjähypystä on seurauksena tällainen lehtolapsi”, hän sanoo.

Elokuva-ala on tunnetusti miesvaltainen. Silti monet Valkokangastuksien kirjoituksista koskevat naisohjaajien elokuvia.

”Eivät nämä elokuvat ole valikoituneet mukaan siksi että ne on ohjannut nainen, vaan siksi että ne ovat loistavia elokuvia”, kommentoi Kallio. ”Silti olen tyytyväinen kun voin ohjata huomiota naisten tekemiin elokuviin. Kirjoituksia ja elokuvia kirjassa on kolmisenkymmentä, ja näistä kuusi on naisten ohjaamia. Se on kuitenkin yhä hyvin pieni määrä.”

Kallio kirjoittaa intiimisti ja katsomiskokemusta pohtien. Aina kokemus ei ole miellyttävä.

”Silloin pohdin sitä, miksi en pitänyt elokuvasta. Miksi vihasin sitä, miksi se niin ärsytti minua. Paljastuu, että syy on harvoin elokuvan. Syyt ovat hyvin mielenkiintoisia ja intiimejä, jos niitä rohkenee tutkiskella. Onhan se monesti aika kiusallista puuhaa.”

Katja Kallio on kiitetty ja tarkkavaistoinen ihmismielen kuvaaja, joka on kirjoittanut useita romaaneja ja kirjoituskokoelmia. Hänen romaaniensa pohjalta on tehty menestyneitä elokuvia, ja hänen käsikirjoituksensa ovat olleet Jussi- ja Kultainen Venla -ehdokkaina. Hän on Image-lehden pitkäaikainen elokuvakolumnisti.

Valkokangastuksissa on mukana mm. tv-sarjat Breaking Bad, Langalla, Isänmaan puolesta ja Silta; klassikkoelokuvia kuten Sound of Music ja Berliinin taivaan alla; eurooppalaisia naisohjaajia Claire Denisistä Ildikó Enyediin, Lynne Ramsayhin ja Julie Delpyyn; sekä viime vuosien menestyselokuvia Pawel Pawlikowskin  Idasta  Michael Haneken  Rakkauteen ja Noah Baumbachin Frances Ha:han.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 
Lisätiedot ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi