25.04.2022
Kärsimyskukkauuteaddiktio alkoi korona-ajan kirjoitusharjoituksena – esikoiskirjailijoiden romaanissa kohtaavat mystisyys, luontokato ja maaginen realismi

Toimittajataustaiset kirjailijat Adile Sevimli ja Oona Pohjolainen kirjoittivat huumaavan YA-romaanin noituudesta ja ekokatastrofista. Kahden tekijän yhteistyönä syntynyt Kärsimyskukkauuteaddiktio on myös ylistyslaulu nuoruudelle ja ystävyydelle.

Kärsimyskukkauuteaddiktio alkoi korona-ajan kirjoitusharjoituksena – esikoiskirjailijoiden romaanissa kohtaavat mystisyys, luontokato ja maaginen realismi

Noituuttaan maaseudulla salaillut Juno muuttaa suurkaupunkiin ja liittyy noitapiiriin, mutta elämä uudessa paikassa on karua. Noitia vainoavat ihmiset tuhoavat ympäristöä ja uhkaavat luonnosta kumpuavaa valkoista magiaa.

Noitapiirin kapinallinen Sadin tuntee vetoa pelättyyn mustaan magiaan, joka saa energiansa tuonpuoleisesta. Luonnon energian ehtyessä pimeät voimat houkuttavat Junonkin mukaansa. Mutta onko valkoinen magia täysin viatonta tai kielletty musta magia läpeensä pahaa?

Esikoiskirjailijat ja läheiset ystävykset Adile Sevimli ja Oona Pohjolainen halusivat käsitellä kirjassaan heitä itseään kovasti kiinnostavan maagisen realismin lisäksi luontokatoa. Omien sanojensa mukaan ikäluokalleen tyypillisesti luonnon tulevaisuus ja ilmastonmuutoksen nopea eteneminen ovat mielessä kaiken aikaa, ja sen takia aihetta oli luontevaa käsitellä myös fiktiossa.

”Meidän kohtalomme on sidottu saumattomasti luonnon kohtaloon. Se on tosiasia, joka pohdituttaa lähes kaikkia ja koskettaa erityisesti nuoria”, Pohjolainen ja Sevimli toteavat.

Nuorten aikuisten romaanin kirjoittaminen oli aluksi tekijöille vain korona-ajan kirjoitusharjoitusta: ystävykset alkoivat kirjoittaa toisilleen sähköpostiin jatkotarinaa, jonka seuraavia, toisen käsissä syntyviä käänteitä saattoi odottaa sormet syyhyten. Kun lopputuloksena olikin omia odotuksia parempaa tekstiä, Sevimli ja Pohjolainen tajusivat, että heidän tarinansa kahdesta nuoresta noidasta voisi toimia ihan oikeana kirjana. Niin sai alkunsa Kärsimyskukkauuteaddiktio.

Adile Sevimli ja Oona Pohjolainen (molemmat s. 1993) ovat Helsingissä asuvia esikoiskirjailijoita. Sevimli työskentelee verkkomedia Long Playssa sekä kirjoittaa freelancerina myös muihin medioihin. Pohjolainen toimii PR-managerina vastuulliseen vaikuttamiseen keskittyvässä Sugar Helsinki -toimistossa ja tekee freelance-kirjoittajan ja -valokuvaajan töitä. Tarinoissaan he haluavat kuvitella luonnon kunnioittamisen ja inklusiivisuuden utopioita.

Kärsimyskukkauuteaddiktio ilmestyy 5.5.2022

Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi