14.03.2022
Kaikkien aikojen ensimmäinen tietokirja suomalaisesta siilistä paljastaa hätkähdyttäviä ominaisuuksia pihojemme tutusta tuhisijasta

Biologian tohtorit Mervi Kunnasranta ja Anni Rautio ovat Suomen eturivin siiliasiantuntijoita. Heidän uutuuskirjansa Siili Suomen luonnossa on perusteellinen, jokaiseen kotiin sopiva opas sympaattisesta takapihojen tassuttelijasta.

Kaikkien aikojen ensimmäinen tietokirja suomalaisesta siilistä paljastaa hätkähdyttäviä ominaisuuksia pihojemme tutusta tuhisijasta

Kevät koittaa, ja pian saamme tutut piikikkäät tuhisijat iloksemme puutarhoihin ja pihoille. Isot siiliurokset lähtevät liikenteeseen huhtikuun puolivälissä, ja muut pienemmät siilit seuraavat perästä.  

Suomen parhaiden siiliasiantuntijoiden, biologian tohtoreiden Mervi Kunnasrannan ja Anni Raution luonto-opas paljastaa tutusta takapihan tuhisijasta monia uusia ja erikoisiakin seikkoja. Tiesitkö, että siilejä on ollut Suomessa vasta reilu sata vuotta? Ja että urossiileillä on kokoonsa suhteutettuina eläinmaailman suurimmat sukupuolielimet? Tai että ympäristöministeriön asetuksen mukaan laskennallinen arvo siilille on 101 euroa per yksilö? 

Siilit myös osaavat ottaa rennosti. Suomessa ne viettävät talvihorroksessa keskimäärin 223 päivää vuodessa ja aktiiviaikanaankin lepäilevät yli puolet vuorokaudesta. Lepäilyn lisäksi tärkeää on ravinnonhankinta, sillä siileillä on jatkuva massakausi ennen seuraavaan horrokseen vaipumista.  

Suomen parhaat siiliasiantuntijat ovat tiivistäneet uusimman tutkimustiedon lajista ja sen elintavoista niin Suomesta kuin maailmaltakin. Kirjassa on runsas kuvitus, ja se sopii tietolähteeksi kaiken ikäisille siilinystäville. Lisäksi tutkimussiilien Orvokin, Timon ja kumppaneiden edesottamukset avaavat kurkistuksen takapihojen villiin yöelämään. 

FT Mervi Kunnasranta on eläintieteeseen erikoistunut biologi. Hän työskentelee tutkijana Itä-Suomen yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa. FT Anni Rautio on väitellyt suomalaisen siilin ekologiasta. Hän työskentelee erikoissuunnittelijana Metsähallituksen Luontopalveluissa. 

 

Siili Suomen luonnossa on arvostelu- ja käsittelyvapaa 1.4.2022 

 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Tekijöiden haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi