29.01.2020
Jouni Tikkasen teos Lauma –1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon
Jouni Tikkasen teos Lauma –1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon

”Lauma on jännittävä, monitieteinen ja kiehtovasti kerrottu teos, joka pyörii mielessä kauan lukemisen jälkeen.”

Vuoden 2020 Lauri Jäntin tietokirjapalkinto

Palkintoperustelut

Biologi-toimittaja Jouni Tikkasen Lauma tempaa lukijansa mukaan seuraamaan 1880-luvun kammottavia vuosia, jolloin susilauma tappoi Varsinais-Suomessa 22 lasta. Lauma on tarkkaan tutkittu ja taidokkaasti kirjoitettu teos. Erityisen ansiokkaan tietokirjan Laumasta tekee tapa, jolla se kasvaa aihettaan suuremmaksi.

Kuvaillessaan historiallisia lapsensurmia Tikkanen kuin vaivihkaa lisää lukijan ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja riippuvuussuhteista, jotka koskettavat myös ihmisyhteisöjä. Lauma antaa selityksen susilauman toiminnalle: hirvi oli hävitetty Suomesta lähes kokonaan, ja susi joutui etsimään ruokaa metsän ulkopuolelta. Lastensurmien jälkeen sudet metsästettiin Suomesta lähes sukupuuttoon.

Tikkasen kirja tasapainoilee taitavasti tarkastellessaan asiaa sekä ihmisen että suden näkökulmasta, molempia ymmärtäen. Tikkanen kuvaa taidokkaasti petoeläimen tapaa havainnoida maailmaa ja sopeutua elinympäristön muutokseen. Myös 1800-luvun lopun suomalaisista hän kirjoittaa tarkkanäköisesti: heidän arjestaan ja tavoistaan, heidän kyvystään hellyyteen ja julmuuteen. Tikkanen ei ota suoraan kantaa susikysymykseen, vaan auttaa lukijaa muodostamaan oman kantansa faktojen pohjalta. Lauma on jännittävä, monitieteinen ja kiehtovasti kerrottu teos, joka pyörii mielessä kauan lukemisen jälkeen.

Palkintoraatina toimi Lauri Jäntin säätiön hallitus. Hallituksen muodostavat professori Tuomas Heikkilä, OTK, KTM Claes von Heiroth (pj.), arkkitehti Ilona von Heiroth, päätoimittaja Hanna Nikkanen, kustantaja Aleksi Siltala ja johtaja Teija Tiilikainen.

Palkinnon suuruus on 15 000 euroa. Lauri Jäntin tietokirjapalkinto on Suomen vanhin tietokirjallisuutta edistävä palkinto. Säätiö on edistänyt suomenkielistä tietokirjallisuutta vuodesta 1985 lähtien palkitsemalla ansiokkaita tietokirjojen tekijöitä.

Jouni Tikkanen (s. 1983) on biologi ja toimittaja, joka on työskennellyt Helsingin Sanomissa, Otavalla ja Suomen Luonto -lehdessä. Vuonna 2008 hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun ja 2011 Aikakausmedian vuoden kirjoittavan toimittajan palkinnon.