25.09.2023
Jos avaruudesta löytyy elämää, mitä käy maailmankatsomuksellemme?

Galakseihin kurkottava tietokirja pohtii isoja kysymyksiä: Mikä vaikutus ihmisen itseymmärrykselle olisi sillä, että emme olisikaan yksin kosmoksessa? Millaisia eettisiä kysymyksiä Maan ulkopuoliseen todellisuuteen liittyy? Keille avaruus kuuluu?

Vesa Nissinen: Kosmista kontaktia etsimässä

Ilmestyy 12.10.2023

Mikä voisi kiehtoa ihmisen mieltä enemmän kuin ajatus siitä, että emme ole yksin maailmankaikkeudessa? Voisiko tästä suunnattomasta tähtien ja galaksien valtamerestä löytyä meille kohtalotovereita, jotka ihmisen tavoin ihmettelevät omaa olemassaoloaan? Ajatus siitä, että kosmoksessa olisi muitakin, on yhtä aikaa innostava ja pelottava.

Jos avaruudesta löytyy älyllistä elämää, ihmisten käsitys itsestään ja maailmankaikkeudesta muuttuu. Tämä koskettaa myös uskontoja, etenkin maakeskistä kristinuskoa.

Vesa Nissisen kiehtovassa teoksessa puntaroidaan, millaisia maailmankatsomuksellisia näkökulmia liittyy alati kiihtyvään Maan ulkopuolisen elämän etsintään. Voidaanko avaruuden vieraat nähdä kosmisina sukulaisina? Millaista uskonnollisuutta ja moraalia he edustavat?

Nopeasti kehittyvä tähtitiede ja tehokas avaruustutkimus, esimerkiksi juuri laukaistu James Webb -teleskooppi, voivat ennen pitkää paljastaa uutta tietoa maailmankaikkeudesta.

Populaarikulttuuri on tähän liittyen synnyttänyt monenlaista salaliittoteoriaa ja ufotulkintoja. Monet ovat sitä mieltä, että ihmiskuntaa pitäisi valmistella sen mahdollisen uutisen kohtaamiseen, että emme ole yksin. Haastavin teema on luonnollisesti se, jos vieraiden mikrobien lisäksi löytyisikin myös vierasta älyllistä elämää.

Miten ihminen selviytyisi tästä uutisesta? Miten käsityksemme itsestämme ja meitä ympäröivästä todellisuudesta muuttuisi? Näiden asioiden asioiden selvittelyyn tarvitaan taivaalle tähyävän tutkimusmatkailijan otetta.

Vesa Nissinen on teologian tohtori ja filosofian maisteri. Hänen uskonnonfilosofian alueen väitöskirjansa käsittelee Maan ulkopuolisen elämän etsimistä ja kosmista evoluutiota. Työuransa aikana Nissinen on opettanut lukion lehtorina uskontoa, filosofiaa ja psykologiaa.

Kirjasta ilmestyy painettu, e- ja äänikirja.

Äänikirjan lukija: Simo Häkli

Liittyvät teokset