30.01.2020
Jörn Donner on kuollut
Jörn Donner on kuollut

Kustannusosakeyhtiö Otava esittää surunvalittelunsa Jörn Donnerin omaisille.

Jörn Donnerin kirjallinen tuotanto on laaja. Hänen taiteellisesti merkittävimpiä saavutuksiaan oli suomenruotsalaisesta yläluokasta kertova 11-osainen Andersin suku -romaanisarja. Donner oli myös merkittävä esseisti ja kiistakirjoittaja, jonka reportaasiromaanit osoittivat hänen olevan reportterinakin kansainvälistä luokkaa. Donner kirjoitti enimmäkseen ruotsiksi, mutta suurin osa hänen teoksistaan on ilmestynyt myös suomeksi. Hänen teoksiaan on käännetty myös tanskaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi ja espanjaksi.

Donner työskenteli elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kulttuuri- ja elokuvakriitikkona sekä kolumnistina useissa eri sanoma- ja aikakauslehdissä niin Suomessa kuin Ruotsissakin sekä toimi filmi- ja matkailualan yrityksissä. 1970-luvulla hän toimi Ruotsin Filmi-instituutin toimitusjohtajana. Donner oli kansanedustajana vuosina 1987–95. Ulkoasiainneuvoksena hän oli 1995–98 ja Suomen pääkonsulina Los Angelesissa 1995–96. Euroopan parlamentin jäsen Donner oli 1996–99.

Jörn Donner sai lukuisia palkintoja, mm. kirjallisuuden valtionpalkinnon vuosina 1971 ja 1985. Finlandia-palkinnon hän sai romaanistaan Isä ja poika vuonna 1986.  Ruotsin akatemian Suomi-palkinnon Donner sai 2004. Donner palkittiin valtion taiteiljapalkinnolla 2008 kulttuurin eri osa-alueiden ja koko taiteen kentän hyväksi tehdystä työstä.

Andersin suku -romaaneihin perustuva 12-osainen tv-sarja esitettiin TV 1:n Kotikatsomossa vuonna 1999. Myös romaanit Angelan sota, Itsenäisyyspäivä ja Presidentti on filmatisoitu.