03.01.2023
Joonatan Tolan Hullut ihanat linnut on traagisen ihmeellinen kasvukertomus ja kuvaus äidin menettämisestä

Punainen planeetta -esikoisteoksellaan lukijat ja kriitikot hurmanneen Joonatan Tolan omakohtainen romaanisarja jatkuu. Hullut ihanat linnut keskittyy äidin ja pojan erityislaatuiseen suhteeseen.

Joonatan Tolan Hullut ihanat linnut on traagisen ihmeellinen kasvukertomus ja kuvaus äidin menettämisestä

Tolan perhe on jättänyt hyvästit taiteilijaisälleen, mutta isän laskuja tippuu yhä postiluukusta. Aseet pannaan myyntiin ja kattokruunu irrotetaan, sitten sossut ovatkin jo ovella. 6-vuotias Joonatan nostaa äidin kylpyammeesta, auttaa vaatteet päälle ja sytyttää äidin tupakan. Jollei pyörätuoliin joutunut äiti löydä miestä rinnalleen, uhkaa lapsia huostaanotto. Pökerryttävän kasvukertomuksen traagisuutta leikkaa mustan huumorin ihmeellinen hehku.

Joonatan Tola (s. 1983) on suomen kielen maisteri ja tohtoriopiskelija Helsingin yliopistosta. Hän on itseoppinut pianisti ja shakinpelaaja, joka harrastaa dériveä, päämäärätöntä harhailua. Tolan esikoisromaani Punainen planeetta (Otava 2020) nousi ilmiöksi ja arvostelu- ja lukijamenestykseksi. Teos voitti Kalevi Jäntin palkinnon ja Laurin kirja -äänikirjapalkinnon. Romaanin lukee äänikirjaksi Ilkka Villi.

Hullut ihanat linnut on arvosteluvapaa 12.1.2023.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Sähköiset ja fyysiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi