22.02.2024
Ina Mutikaisen vangitseva esikoisteos Unohdus pohtii millaista on muistaa, kun kaikki muut unohtavat

Unohdus on romaani ystävyydestä, taiteesta, ulkopuolisuudesta, hyvistä aikomuksista sekä unohtamisen ja unohtumisen seurauksista. Se kysyy, onko traagisempaa unohtaa vai unohtua ja miksi muistamme parhaiten juuri ne asiat, joita emme haluaisi muistaa.

Sonja viimeistelee lopputyöelokuvaansa helsinkiläisessä taidekorkeakoulussa keväällä 2009. Kun Itä-Suomessa asuva äiti osoittaa muistisairauden merkkejä, Sonjan on käytävä kotona ja kohdattava menneisyys, jonka hän mieluiten unohtaisi. Kotona hän törmää isänsä siskoon, jota ei muista koskaan tavanneensa. Täti kertoo sairastavansa käänteistä dementiaa: hän ei unohda vaan hänet unohdetaan.

Samaan aikaan neurotieteilijä Elias saa lähetyksen venäläisiltä tutkimusrahoittajiltaan: ovella seisoo hauraan oloinen poika, joka ei nuku öisin mutta pystyy tallentamaan kaiken näkemänsä ja kuulemansa mieleensä häkellyttävän tarkasti.

Tapahtumat alkavat saada hurjia kierteitä, kun Sonjan ja Eliaksen tarinat risteävät. Mitkä ovat ihmisen omia muistoja, mistä hänet muistetaan? Kuinka kollektiivista muistia ohjaillaan, ja onko armollisempaa unohtaa vai unohtua?

Unohdus on arvosteluvapaa 29.2.2024.

Teos julkaistaan kaikissa formaateissa. Äänikirjan lukee Anna Kuusamo.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti