17.05.2024
Ihanissa luontokirjoissa sukelletaan kasvien kiehtovaan maailmaan

Kasvit ovat osa jokapäiväistä elämäämme: syömme kasviksia, liikumme luonnossa, ostamme kukkia, kuopsutamme puutarhassa, rakennamme puusta ja käytämme fossiilisia polttoaineita. Mutta mitä oikeasti tiedämme meitä ympäröivistä luonnon ihmeistä? Ihanasti kuvitetut, englantilaisten huippunimien uutuuskirjat Puut (Nemo) ja 50 kasvia jotka muuttivat maailmaa (Moreeni) tarjoavat sykähdyttävää luontotietoutta herkullisesti paketoituna!

Ihanissa luontokirjoissa sukelletaan kasvien kiehtovaan maailmaan

Puut ovat luonnon kuninkaallisia ja maapallon elämän perusta. Tony Kirkhamin kirjoittama ja Katie Scottin kuvittama teos Puut (Nemo) on loisteliaasti kuvitettu kirja puista kaikenikäisille luonnon ystäville. 

Kiehtova teos esittelee puulajeja mahtavista punapuista apinanleipäpuihin ja pähkinäpuihin. Kuinka puut kehittyivät? Kuinka ne kommunikoivat keskenään? Tiesitkö, että tutut mausteet muskotti, neilikka ja kaneli ovat puita? Neidonhiuspuu eli ginko puolestaan on elävä fossiili. Se oli täsmälleen samanlainen kymmeniä miljoonia vuosia sitten. Suurella tammella voi olla latvuksessaan satatuhatta lehteä, ja suurimmat puut kasvavat 20-kerroksisen talon korkuisiksi. 

Tekstit on kirjoittanut Kew Gardensin puulajipuiston pitkäaikainen johtaja Tony Kirkham. Kuvittaja Katie Scottilta ovat aikaisemmin ilmestyneet samassa sarjassa Kasvikunta (2017), Eläinkunta (2018) ja Sienikunta (2020).  

Teoksen on suomentanut Anneli Viherä-Aarnio. Puut on arvostelu- ja käsittelyvapaa 22.5.  

Bill Laws lähestyy kasveja hieman toisenlaisesta näkökulmasta: 50 kasvia jotka muuttivat maailmaa kertoo kiehtovasti ihmiskunnan historiaan vaikuttaneista kasveista. Kasvien löytämisen, jalostamisen ja hyödyntämisen ohella kirjassa tarkastellaan niiden taloudellisia, poliittisia ja kulttuurisia merkityksiä. 

Olemme aina saaneet kasveista polttoainetta, ravintoa, suojaa ja lääkkeitä. Ne ovat vaikuttaneet eroosioon ja säädelleet hiilidioksidin ja hapen määrää hengittämässämme ilmassa. Kasvit ovat muuttaneet maapallon elämän historiaa, ja ne ovat edelleen ratkaisevassa asemassa. Jos maailman kasvit äkkiä lakkaisivat olemasta, emme näkisi seuraavaa päivää. 

Tarinoita täydentävät mielenkiintoiset knoppitiedot, sitaatit ja anekdootit ihmiskunnalle keskeisistä kasveista.  

Englantilainen Bill Laws on kirjoittanut yli 20 kirjaa pääasiassa historiasta, asumisesta ja puutarhanhoidosta. Hän on kirjoittanut myös BBC:lle sekä useisiin lehtiin, kuten Wall Street Journaliin, The Telegraphiin ja The Guardianiin. 

Kirjan on suomentanut Veli-Pekka Ketola.  Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa heti. 

Arvostelukappaleet ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi  

Viestisi

Lisää kommentti