19.04.2023
Hulvaton lukuherkku Tampereen paluumuuttajasta

Seuraavana Tampere on lempeänhauska, hyvän mielen oivaltava kertomus Tampereelle palaavasta Roosasta, jolla on haussa uusi koti, uusi työpaikka ja ehkä myös uusi mies. Mirella Mäkilän kirja aloittaa mutkatonta elämää ja ystävyyttä ylistävän Se on moro -sarjan.

Hulvaton lukuherkku Tampereen paluumuuttajasta

Mirella Mäkilä: Seuraavana Tampere 

Ilmestyy 22.5. 

Markkinoinnin sekatyöläinen Roosa, 32 v, elää tasaista elämää helsinkiläisen poikaystävänsä Janin kanssa Sörnäisissä, Kurvin kulmilla. Parisuhteelle pitäisi kai tehdä jotain, kun toinen alkaa viihtyä epäilyttävän pitkiä aikoja salilla, toinen yksin kotona ja koirasivustoilla. Mutta mitä? Koiranpentu, sanoo Roosa. Ero, sanoo mies.   

Kun yllätysero tapahtuu, helsinkiläistyneen Roosan elämältä putoaa pohja. Suuntia on vain yksi – Tampere. Vanhasta kotikaupungista löytyy majapaikka ja ystävän olkapää. Mutta voisivatko Pyynikin vehreät maisemat tarjota muutakin? Puskista ilmestyvän komean koiranulkoiluttajan tai unelmien juhannusheilan? Tai paikan, joka tuntuu kodilta? 

”Tämä kirja on rakkauskirje lempikaupungilleni”, Hervannasta kotoisin oleva Mirella Mäkilä kertoo. ”Tampere on tutkimusten mukaan Suomen vetovoimaisin kaupunki, johon suurin osa suomalaisista voisi kuvitella muuttavansa. Itsekin aion vielä joskus muuttaa Helsingistä takaisin Tampereelle ja oli kiva kirjoittaa siitä, millaista se voisi olla. Siis jos ei olisi naimisissa ja jos sattumoisin päätyisi töihin paikalliseen epämuodikkaaseen porafirmaan.” 

Hyväntuulisen hauska teos aloittaa Tampereen tunnelmiin sijoittuvan Se on moro -romaanisarjan. Seuraavana Tampere kietoo yhteen viihdyttävää dialogia, arjen pieniä iloja ja romanttista komediaa. Se osoittaa, että onnen avaimet löytyvät itseltä, eivät toisten taskuista.  

Mirella Mäkilä (s. 1977) on Helsingissä asuva tamperelainen, joka ikävöi synnyinkaupunkiaan ja sen omaleimaista mielenmaisemaa. Hän työskentelee päägraafikkona kustannusalalla ja viihdekirjojen suurena ystävänä hän alkoi kirjoittaa omaa käsikirjoitusta harrastuksenaan. Lopputulos yllätti kaikki – sekä kustantamon kollegat että hänet itsensä. Salanimellä kustantamoon lähetetty käsikirjoitus herätti innostusta työpaikalla, ja todellisen henkilöllisyytensä Mäkilä paljasti kollegoilleen vasta kustannussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.  

Arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@otava.fi