09.09.2021
Historioitsija Jonna Pulkkisen uutuuskirja esittelee tositarinoita Lapin ihmisistä neuvostopartisaanien tähtäimessä

Neuvostopartisaanien julmat iskut Lappiin ovat harvojen tuntemaa historiaa. Historioitsija Jonna Pulkkisen uutuuskirja Punainen pusero vie lukijan keskelle partisaani-iskujen kaaosta, jossa tavalliset ihmiset kokivat sodan julmuuden.

Historioitsija Jonna Pulkkisen uutuuskirja esittelee tositarinoita Lapin ihmisistä neuvostopartisaanien tähtäimessä

Partisaanit tappoivat kokonaisia perheitä Lapissa jatkosodan aikana. Alle 80 vuotta sitten tapahtuneet raakuudet ovat monien mielestä yhä vaiettua historiaa. Uhrit olivat arkiaskareistaan yllätettyjä naisia ja lapsia olosuhteiden ja sattuman armoilla. 

Pulkkinen nostaa kirjan keskushenkilöksi sompiolaisen syrjässä eläjän ja salametsästäjän Rikhard Uusitalon (1890−1963), joka nähdään punainen pusero yllään. Hänellä saattaa olla yhteyksiä itään. Mutta onko Uusitalo neuvostovakooja, kuten aletaan epäillä?  

Punainen pusero nivoo taitavasti yhden henkilön ja hänen perheensä tarinan osaksi Lapin historiaa. Lapin ihmisten kohtaloita ja elämäntapaa kuvataan arkistolähteiden, mutta myös silminnäkijäkertomusten avulla. Rikhard Uusitalon elämän aikana Lappi muuttuu paljon. Uusitalo on kuuluisan lestadiolaissaarnaaja Ara-Matin poika. Hän ehti nähdä ja kokea uuden vuosisadan vaihtumisen, Suomen itsenäistymisen sekä lama- ja sotavuodet. 

Punainen pusero antaa tarkan kuvan siitä, millaista oli elämä pohjoisessa erityisesti Sodankylässä, Sompiossa ja pienessä Lokan kylässä viime vuosisadan alkupuolella. 

Teos vie lukijan keskelle partisaani-iskujen kaaosta, jossa tavalliset ihmiset kokivat sodan julmuuden. Heidän kohtaloaan määrittelivät myös sodan laajemmat kuviot, joista vastuu kuluu vallankäyttäjille tietoineen, tunteineen ja asenteineen. Partisaani-iskujen jäljet ovat riipaisevia. 

Jonna Pulkkinen (s. 1977) on Oulussa asuva tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut useita tietokirjoja alkoholikulttuurista ja -historiasta. 

Punainen pusero on arvostelu- ja käsittelyvapaa 7.9.2021. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Ville-Veikko Niemelän lukemana äänikirjana. 

 

Lisätiedot, pdf-vedokset ja tekijän haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Painetut ja sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi