08.05.2024
Helsinki Litiin saapuvan Adania Shiblin romaani Sivuseikka on vahva hätähuuto kaikkien ihmisten koskemattomuuden puolesta

Sivuseikka on tositapahtumiin perustuva teos israelilaisten sotilaiden vuonna 1949 raiskaamasta ja murhaamasta beduiinitytöstä. Romaani oli tarkoitus palkita Frankfurtin Kirjamessuilla vuonna 2023, mutta maailmanpoliittinen tilanne esti sen.

Kesä 1949. Israelilaiset sotilaat raiskaavat ja surmaavat beduiinitytön ja hautaavat hänet autiomaan hiekkaan.

Vuosia myöhemmin nainen Ramallahista törmää artikkeliin, jossa kerrotaan tytön kuolemasta. Kuolinpäivä on sama päivä, jona hän itse 25 vuotta myöhemmin syntyi. Havainto ei jätä naista rauhaan, ja hän päättää selvittää totuuden historiaan painuneesta hirmuteosta.

Sivuseikka pureutuu syvälle palestiinalaisten kokemukseen elämästä miehityksen alla. Se on sydänjuuria repivää, mestarillista kaunokirjallisuutta yhdestä aikamme suurimmasta maailmanpoliittisesta tragediasta. Teoksen on suomentanut arabiasta Sampsa Peltonen.

Adania Shibli syntyi Palestiinassa 1974. ​Hän on julkaissut romaaneja, esseitä, novelleja ja näytelmiä. Sivuseikka on Shiblin kolmas romaani. Se oli National Book Award- sekä International Booker Prize ​-finalisti.​

Sivuseikka julkaistaan 16.5.2024.

Teos julkaistaan kaikissa formaateissa. Äänikirjan lukee Noora Dadu.

Adania Shibli esiintyy Helsinki Litissä lauantaina 25.5.2024.

********************

Otavan kirjasto on kustannusyhtiö Otavan vuonna 1982 perustama kirjasarja, joka tunnetaan laadukkaista käännösromaaneistaan. Sarjassa on ilmestynyt jo lähes 300 teosta. Otavan kirjaston kirjailijat ovat arvostettuja ja palkittuja maailmankirjallisuuden mestareita. Joukkoon kuuluu lukuisia Nobel-voittajia sekä muita rakastettuja maailmantähtiä. Otavan kirjasto on vuosien varrella julkaissut laajasti mm. Ian McEwanin, Siri Hustvedtin, Margaret Atwoodin, Colson Whiteheadin, Jeffrey Eugenidesin ja Annie Proulxin tuotantoa.

Viestisi

Lisää kommentti