08.05.2023
Finlandia-palkitun Nadja Sumasen uutuus on tarina huoltajuuskiistan kohteeksi joutuneesta Hillasta ja Bubosta, joka uskoo olevansa pöllön poika

Outo lintu ystäväksi on riemukas ja riipaiseva romaani perhesiteistä ja ystävyyden voimasta. Kirjailija Nadja Sumanen voitti Finlandia Juniorin vuonna 2015 esikoisteoksellaan Rambo.

Finlandia-palkitun Nadja Sumasen uutuus on tarina huoltajuuskiistan kohteeksi joutuneesta Hillasta ja Bubosta, joka uskoo olevansa pöllön poika

Viidesluokkalaisen Hillan vanhemmat ovat eronneet. Pienestä pitäen hän on laukannut kolmen kodin väliä: isän, äidin ja mummun. Kohta Hilla täyttää 12 vuotta ja hänen on kerrottava, kumman vanhemman kanssa haluaa asua. Vai voisiko hän asua mummun luona pysyvästi?

Hilla tutustuu luokan uuteen oppilaaseen, Buboon. Bubo on kumma tyyppi, lintuharrastaja, joka väittää olevansa tunturipöllön poika. Yhdessä Hilla ja Bubo ryhtyvät tarkkailemaan salaa Hillan vanhempia ja mummua niin kuin lintuja. Hillan on nimittäin ennen valintaansa saatava selville, millaisia aikuiset ovat omissa oloissaan.

Vakoilu ei olekaan pelkkää leikkiä, ja yllätyksiä on luvassa sekä Hillalle että Bubolle.

Kirjailijan lisäksi Nadja Sumanen on toimintaterapeutti, joka on uransa varrella tehnyt paljon töitä lasten kanssa, jotka ovat joutuneet keskelle vanhempiensa riitoja. Samoin vastaanotolla tapaa lapsia, joiden elämässä toinen vanhempi ei ole lainkaan mukana.

”Lapset keksivät kaikenlaisia keinoja selvitäkseen kotien vaikeista tilanteista. Niiden keinojen pohtiminen oli yksi suuri teema tätä kirjaa kirjoittaessa”, Sumanen kertoo.

Vaikeiden perhesuhteiden lisäksi Outo lintu ystäväksi -kirjan isoja teemoja ovat ystävyys ja salaisuudet. Sillä, että löytää itseä ymmärtävän ystävän, on valtavaa voimaa erityisesti silloin, jos elämään liittyy turbulenssia. Samalla sekä Hillan että Bubon perheissä on salaisuuksia, jotka sitovat heitä yhteen perheenjäsentensä kanssa tavalla, jota ulkopuoliset harvoin voivat ymmärtää.

Lastenkirjahylly-blogin arvion mukaan Outo lintu ystäväksi -kirja on ”siekailematon puolustuspuhe lapsen oikeuksista – kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi tulemisen tärkeydestä — [jonka] soisi päätyvän myös mahdollisimman monen aikuisen lukemaksi, sillä perhedynamiikan säröytymisen arkinen kuvaus esitetään lapsen näkökulmasta hyvin konkreettisesti ja arkisin esimerkein.”

Nadja Sumasen esikoisteos Rambo voitti Otavan nuortenkirjakilpailun 2015 ja sai samana vuonna Finlandia Junior -palkinnon. Nuortenromaani Terveisin Seepra ilmestyi 2017 ja novellikokoelma Sade on kaikille sama 2021.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt ja lisätiedot anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät kirjailijat