14.04.2023
Eristyneet St. Kildan saaret menestysromaanin inspiraationa

Skotlantiin kuuluvat St. Kildan saaret sijaitsevat Pohjois-Atlantilla 160 kilometrin päässä Britannian mantereesta. 1930-luvulla puuttoman karut, merilintujen kansoittamat saaret evakuoitiin elinkelvottomina. Karen Swan uppoutui saariryhmän viimeisten asukkaiden elämään luonnon armoilla ja loi unohtumattoman, rosoisenkauniin romaanisarjan, jonka fiktiiviset tapahtumat käynnistyvät huimapäisen Effien tarinalla.

Eristyneet St. Kildan saaret menestysromaanin inspiraationa

Karen Swan: Kesytön saari  

Ilmestyy 5.5. 

 

Karen Swan kertoo inspiraatiostaan romaanisarjalle: ”Kuulin St. Kildasta ensimmäisen kerran vasta muutama vuosi sitten, kun silmääni osui sanomalehti Timesin kainalojuttu. Otsikkona oli ’90 vuotta siitä, kun St. Kilda antoi periksi’ ja mustavalkokuvassa kameraan katsovia saarelaismiehiä. He olivat aivan toiselta ajalta ja toisesta maailmasta. Huomioni kuitenkin kiinnittyi sanoihin ’antoi periksi’. He eivät olleet noin vain lähteneet saareltaan. Mikä oli pakottanut heidät antautumaan? Ja kuinka pitkään he olivat sinnitelleet kohtaloaan vastaan?” 

Swan on tullut tunnetuksi kirjojensa vahvasta paikallisväristä. Kirjoittaessaan Kesytöntä saarta hän paneutui gaelin kieleen sekä ajan puhe-, käytös- ja pukeutumistapoihin. ”Historiallinen viitekehys on kuitenkin vain tausta, joka antaa makua ja kontekstia pääjuonelle mutta ei saa häiritä sitä”, kirjailija kertoo. Hän tarkastelee romaaneissaan ihmisluonnon olemusta: sitä, mikä muokkautuu aikakauden ja elinympäristön mukana, sekä sitä, mikä säilyy muuttumattomana. 

Kesyttömässä saaressa taitava kiipeilijä ja lintujen tuntija Effie Gillies asuu pienessä yhteisössä karunkauniilla St.Kildan saarella ja kamppailee nuorena naisena paikastaan miesten maailmassa. Kesällä 1930 saarelaisten elämä on mullistumassa, kun heidät siirretään Skotlannin mantereen puolelle turvallisempiin oloihin. 

Elämänmuutos loksauttaa myös romanttiset palaset uuteen asentoon. Kielletyt tunteet yli luokkarajojen heräsivät jo karismaattisen lordi Sholton vieraillessa saarella, ja yllättäen he kohtaavat Effien kanssa uudelleen täysin erilaisissa oloissa. Voiko rohkean naisen rakkaus voittaa ylivoimaisetkin esteet? 

Kesytön saari on huolellisesti taustoitettu ja kauniisti kerrottu – – ihanan nautinnollinen lukukokemus: rakkautta, draamaa, raivokkuutta, uhkaa ja vaaraa sekä henkilöhahmoja, joihin rakastuu – –. Onneksi tämä on sarjan alku, eli jatkon nälkä tulee tyydytetyksi.”- Santa Montefiore, kirjailija 

 

Karen Swan on menestynyt brittikirjailija, jonka teoksia leimaavat ainutlaatuiset miljööt ja taidokas tarinankerronta. Hän aloitti uransa muotitoimittajana mutta omistautuu nykyään kirjailijan työlle sekä kolmen lapsen ja koiran hoitamiselle. Hän asuu perheineen Sussexin maaseudulla.  

Kesytön saari on ensimmäinen Swanilta suomennettu romaani.Samannimisen sarjan toinen osa ilmestyy suomeksi alkuvuodesta 2024. Sarjaa suomentaa Ilkka Rekiaro. 

 

Arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@otava.fi