08.09.2022
Entinen huumepoliisi kertoo, miten voi selättää pahimmat pelkonsa ja valjastaa ne hyödyksi.
Entinen huumepoliisi kertoo, miten voi selättää pahimmat pelkonsa ja valjastaa ne hyödyksi.

Sami Sallinen: Pelko ja rohkeus

Ilmestyy 29.9.

Pelko lamauttaa ja saa ihmisen käyttäytymään joskus arvaamattomilla tavoilla. Pelko voi rajata elämää, jos se saa ihmisen välttämään ahdistusta aiheuttavia tilanteita. Työssä jatkuvasti koettu turvattomuus laskee työtehoa ja nostaa yksilön kokemaa kuormituksen määrää. Se lisää virhearviointien mahdollisuutta, aiheuttaa unettomuutta ja stressiä, jotka voivat johtaa haitallisiin kierteisiin.

Sami Sallinen on pitkään työskennellyt riskienhallinnan, turvallisuuden ja konfliktinhallinnan parissa. Hänen aiempi uransa oli Helsingin rikospoliisin huumerikos- ja väkivaltarikosyksikössä, Suojelupoliisisissa sekä kansainvälisissä rikostutkinta- ja peitetoimintatehtävissä. Sallinen kokee, että poliisiura on antanut hänelle loistavan aitiopaikan oppia pelosta ja sen vaikutuksista ihmismieleen.

Ihmiset suhtautuvat omiin pelontunteisiinsa monin eri tavoin. Yksi pakenee niitä, toinen juoksee suoraan kohti ja kolmas yrittää sulkea niiltä silmänsä. Pelko on epämiellyttävä tunne, ja sen vältteleminen on meissä syvässä. Pakeneminen ei kuitenkaan poista ahdistusta, ja Sallinen rohkaiseekin kulkemaan omia tunteitaan kohti. 

Pelon kohtaamisesta on monia hyötyjä: pelko varoittaa vaarasta ja kiinnittää huomiota mahdollisiin riskeihin. Joskus se siivittää ihmisen uskomattomiin suorituksiin. Kirjassaan Pelko ja rohkeus Sami Sallinen tarkastelee pelon olemusta jännittävien tositarinoiden ja pelkonsa voittaneiden henkilöiden kokemusten kautta. Pelkoa analysoidaan myös aivotutkimuksen ja psykologian näkökulmista. Opit henkeä uhkaavista vaaratilanteista johdetaan tavallisiin arkielämän tilanteisiin, kuten taloudelliseen epävarmuuteen, esiintymisjännitykseen ja synnytyspelkoihin.

Sallinen piirtää rajan rohkeuden ja pelottomuuden väliin: rohkeus on uskallusta kohdata omat pelkonsa. Pelottomuus voi olla suorastaan vaarallista, jos se johtaa turhien riskien ottamiseen tai ylioptimismiin. Rohkeus ja pelkojen kahleista vapautuminen ei tarkoita sitä, etteikö enää pelkäisi, vaan sitä, että ei anna pelon hallita elämäänsä. Oikein tunnistettu ja kohdattu pelko voidaan kanavoida voimavaraksi tiukoissa tilanteissa ja riskien hallinnaksi elämässä.

Sami Sallinen on entinen huumepoliisi ja rikostutkija, joka työskentelee sanattoman viestinnän asiantuntijana, valmentajana ja tietokirjailijana.

Haastattelupyynnöt, vedokset, arvostelukappaleet ja lisätiedot: hanna-leena.soisalo@otava.fi

TERVETULOA JULKISTAMISTILAISUUTEEN

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita kirjan julkistamistilaisuuteen

maanantaina 3.10. klo 17–19 Otavalla, Uudenmaankatu 10.