22.08.2022
”Ensin meitä lyötiin nyrkillä naamaan ja sen jälkeen kysyttiin, oliko meillä jotakin keskusteltavaa” – Heikki Haaviston muistelmat kertovat suomalaisten sisukkaasta taistelusta EU-neuvottelujen kohtalonhetkillä

Kesällä menehtynyt Heikki Haavisto kertoo muistelmissaan matkastaan ujosta maalaispojasta MTK:n toiminnanjohtajaksi ja lopulta Suomen ulkoministeriksi.

”Ensin meitä lyötiin nyrkillä naamaan ja sen jälkeen kysyttiin, oliko meillä jotakin keskusteltavaa” – Heikki Haaviston muistelmat kertovat suomalaisten sisukkaasta taistelusta EU-neuvottelujen kohtalonhetkillä

Uuttera työnteko, säästäväisyys ja ehdoton rehellisyys olivat Heikki Haavistolle (1935–2022) arvoja, joiden kautta ihminen saattoi saavuttaa menestyksen elämässään ja luoda jotakin kestävää. Näihin arvoihin perustui oikeastaan kaikki, mitä Haavisto teki. 

Heikki Haavisto aloitti muistelmiensa kirjoittamisen jo 1990-luvulla ja ehti saamaan työnsä päätökseen kesällä 2022. Kirjaprojektissa ovat olleet myös isoissa rooleissa mukana hänen poikansa Ilkka Haavisto sekä teoksen toimittanut tietokirjailija ja viestintäalan yrittäjä Terho Puustinen

Haavisto kertoo avoimesti, miten ujo ja likinäköinen maalaispoika voitti ujoutensa ja nousi jo nuorena miehenä MTK:n toiminnanjohtajaksi, sitten järjestön pitkäaikaiseksi puheenjohtajaksi ja lopulta Suomen ulkoministeriksi, jonka piti neuvotella mahdollisimman siedettävät ehdot EU-jäsenyydelle, jota hän oli alun perin itse vastustanut.

Heikki Haavisto oli arvostettu järjestöjohtaja, mutta itse hän koki olevansa ennen kaikkea talonpoika. Yhteys maahan, metsään ja luontoon oli hänelle hyvin läheinen. Toinen toimintaa ohjannut identiteetin elementti oli isänmaallisuus. Haavisto halusi pitää mahdollisimman hyvää huolta Suomen pelastaneista veteraaneista, joita oli asutettu sodan jälkeen hädin tuskin elinkelpoisille tiloille maata viljelemään. Oli kohtuutonta rangaista viljelijää siitä, että yhteiskunta oli jakanut hänelle huonot kortit.

Muistelmissaan Haavisto kertoo avoimesti taistelustaan talonpoikaisen omistusoikeuden puolesta, tuloratkaisujen suurimmista otteluista, MTK:n sisäisistä väännöistä, pellervolaisen yrityskentän jännitteistä sekä ihmisistä, joita hän pitkän uransa aikana kohtasi.

Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 8.9.2022. 

Lisätiedot ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi