14.12.2021
Enni Vanhatapion uutuus on tarkkanäköinen romaani tyttöystävänä olemisen sietämättömyydestä

Enni Vanhatapion toinen romaani Tyttöystävä kuvaa annettujen roolien ahtautta ja niistä irtautumisen vaikeutta tehden lähes kiusallisen tarkkoja huomioita ihmissuhteista. Vanhatapion esikoisromaani oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2018. Tyttöystävä ilmestyy 10. tammikuuta.

Enni Vanhatapion uutuus on tarkkanäköinen romaani tyttöystävänä olemisen sietämättömyydestä

Nainen alkaa keskustella torakan kanssa ja haaveilla laitoshoidosta, vaikka elämä viimein näyttää siltä miltä pitääkin. Naisesta on tullut tyttöystävä ja normaali. Kun hän vie miehen vierailulle maahan, josta on tullut, helpottuneet sukulaiset huokaavat: Tuosta pidät kiinni. Kiitollisuuden sijaan nainen tuntee outoa ulkopuolisuutta itse rakentamassaan elämässä.

Oulusta kotoisin oleva ja nykyään Lontoossa asuva Enni Vanhatapio (s. 1991) kuvaa uutuusromaanissaan Tyttöystävä erään naisen parisuhdetta ja eroa sekä eron jälkeistä yritystä ymmärtää omaa identiteettiään. Vanhatapio käsittelee kirjassaan erilaisia naiseuden muotteja ja odotuksia, kuten miehen löytämisen ja perheen perustamisen vaatimuksia, tietynlaisen normiston ulkokohtaista hyväksymistä ja identiteetin määrittelemistä miehisen katseen kautta. Romaani kuvaa naisen tarvetta tulla nähdyksi itsenään ja kokonaisena, ei vain naisenmuotoisena lavasteena jonkun toisen elämässä. Kirjassa pohditaan, voiko opitusta roolista irrottautua ja mitä omasta minuudesta silloin jää jäljelle.

Enni Vanhatapio on opiskellut hindin kieltä ja antropologiaa sekä työskennellyt sosiaaliohjaajana asunnottomien tukipalveluissa ja naisten turvataloissa Lontoossa. Tällä hetkellä Enni opiskelee psykoterapian maisteriohjelmassa. Hän oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi esikoisromaanillaan Absentia (Gummerus, 2018).

Tyttöystävä on arvosteluvapaa 10.1.2022.

Tiedustelut, haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Liittyvät kirjailijat

Liittyvät teokset