08.02.2024
”Diplomaatti on lyijykynä, jolla on korvat” – uutuuskirja valottaa ulkoasiainhallinnon poliittista raportointia vuosilta 1918–1933

Raportointia on pidetty lähettilään tärkeimpänä tehtävänä. Ulkoministeriön tutkijan Jussi Pekkarisen uutuuskirja “Kävin ja kuulin” valottaa suomalaisten diplomaattien poliittista raportointia maailmansotien välissä.

”Diplomaatti on lyijykynä, jolla on korvat” – uutuuskirja valottaa ulkoasiainhallinnon poliittista raportointia vuosilta 1918–1933

Maailmansotien välillä lähettiläät kirjoittivat vapaammin kuin nykyään. He eivät tyytyneet varovaiseen sanankäyttöön, vaan höystivät tiedotuksiaan värikkäillä havainnoilla asemamaistaan ja tapaamistaan henkilöistä. Näin Ritarikadulle saapui luonnehdintoja myös aikakauden merkkihenkilöistä, kuten Stalinista, Hitleristä, Mussolinista sekä monista kuninkaista, presidenteistä ja ministereistä. Raporttien sivuilta paljastuu yhtä hyvin närkästys, hämmennys, tuomio kuin ymmärrys.  

Paitsi raportoinnista, Kävin ja kuulin -kirja kertoo lähettilään työstä, uran huippuhetkistä ja arkipäivän askareista. Raportit ovat myös mainiota ajankuvaa. Ne välittävät lukijalle eloisan kuvan tapahtumista sellaisina kuin ne näyttäytyivät aikalaisille, Suomen lähettiläille. 

Kirjaa varten tutkija Jussi Pekkarinen kahlasi läpi kaikki lähetystöistä ja pääkonsulinvirastoista ulkoministeriöön lähetetyt poliittiset raportit vuosilta 1918‒1945. Niiden lisäksi hän on perehtynyt kattavasti muihin arkistolähteisiin. 

Kirjan toinen osa ilmestyy vuonna 2025. Se kattaa vuodet 1933‒1945.

”Hitlerin valtaantulo on looginen rajapyykki. Siihen asti Suomen ulkopolitiikkaa harjoitettiin jopa varsin leppoisassa ilmapiirissä. Sen jälkeen tilanne muuttui radikaalisti”, kommentoi Pekkarinen. 

Tietokirjailija Jussi Pekkarinen työskentelee ulkoministeriössä tutkijana. Hänen aiempia teoksiaan on muun muassa ulkoministeriön konsulipalvelujen historiasta kertovan Reppanoita, rikollisia ja ruumiita

Kutsu julkistamistilaisuuteen  

Median edustajat ovat tervetulleita kirjan ”Kävin ja kuulin – Ulkoasiainhallinnon poliittinen raportointi 1918-1933” julkistamistilaisuuteen Merikasarmin Engel-saliin 26.2. klo 10-11.  

Sisäänkäynti G-valvomon kautta henkilöllisyystodistus esittämällä. G-valvomon osoite on Laivastokuja 3 G. Ohjelmassa valtiosihteerin avajaissanat, uunituoreen teoksen esittelyä, sekä kommentteja ja keskustelua. 

Ilmoittautumiset Pihla Kukkoselle viimeistään 21.2. mennessä osoitteeseen Pihla.Kukkonen@gov.fi tai puh. 0295350995. 

Kirjan pdf-vedokset, arvostelukappaleet ja Jussi Pekkarisen haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Viestisi

Lisää kommentti