21.03.2023
Anu Patrakan Arvoton vie Portugalin pimeille kujille – uuden dekkarisarjan tapahtumat pohjaavat todellisiin rikoksiin

Arvoton kertoo ”kahden kerroksen” maahanmuuttajista. – Viime vuosina Portugalissa on tullut toistuvasti ilmi tapauksia, joissa ulkomaalaista syntyperää olevia ihmisiä on pidetty käytännössä orjina tai heitä on muutoin riistetty. Työnvälittäjät ovat useimmiten itsekin ulkomaalaisia, ja kun kaksi näin eriarvoisessa asemassa olevaa ihmistä kohtaa, se johtaa helposti konfliktiin, Patrakka sanoo.

Anu Patrakan Arvoton vie Portugalin pimeille kujille – uuden dekkarisarjan tapahtumat pohjaavat todellisiin rikoksiin

NELSON MONTEIRO on juuri aloittanut johtavana rikostutkijana Porton poliisin henkirikosyksikössä, kun päivystäjä ilmoittaa, että hiekkarannalta on löytynyt ihmisen pää pussiin pakattuna. Karmean tapauksen lisäksi Monteiro joutuu ottamaan hallintaansa tutkintaryhmän, joka ei ole vielä hyväksynyt uutta esimiestään. Pian kuvaan tulevat ihmiskauppa sekä orjapalkalla ja vailla ihmisarvoa viljelmillä raatavat nuorukaiset, jotka kuvittelevat Euroopan olevan heille mahdollisuus parempaan elämään.

– IDEA tarinaan syntyi tositapahtumasta: ulkomaalaista alkuperää olevan henkilön pää löytyi roskalavalta. Syytteeseen asetettiin naisen kaksi työtoveria kauneushoitolassa, mutta todisteiden puutteessa heitä ei tuomittu. Motiivina oli 2 000 euron velka, jota ei haluttu maksaa naiselle takaisin, Patrakka kertoo.

– Siirtotyöläisten eriarvoisuutta nykypäivän Euroopassa on vaikea käsittää ja mahdoton hyväksyä.

PORVOOSTA kotoisin oleva ja helsinkiläisestä business parkista 11 vuotta sitten Portugaliin muuttanut Anu Patrakka kirjoittaa nykyiseen kotimaahansa sijoittuvia yhteiskunnallisia rikosromaaneja. Patrakka asuu maatilalla yhdessä portugalilaisen miehensä kanssa.

Arvoton ilmestyy 23.3.2023.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi