Kun Lapin sota yllättäen syttyi syksyllä 1944, sadat suomalaisnaiset lähtivät vetäytyvien saksalaisten mukaan. Yksi syistä oli rakkaus. Annikin sota ja rauha –uutuuskirja on koskettava tositarina nuoren lappilaisnaisen elämänvalinnoista toisen maailmansodan loppuvaiheessa.
Kemiläinen konttoristi Annikki Pennanen, 23, ja saksalainen sotilas Peter Rasche, 21, eivät kihlautuessaan voineet aavistaa, millainen tulevaisuus heitä odotti. Tytär Gabi syntyi raunioituneessa, sodan hävinneessä Saksassa.
Kun äiti ja tytär päättivät palata Suomeen, heidän vaarallinen kotimatkansa katkesi palaavien suomalaisten leirille Hankoon. Siellä takaisin pyrkivät naiset kuulusteltiin maanpetoksesta epäiltyinä. Monien loppuelämää leimasivat häpeä ja hiljaisuus, mutta miten kävi Annikille?
Annikin tarinan on kirjoittanut hänen lapsenlapsensa, oululainen kulttuurihistorioitsija ja teologi Satu Saarinen.
“Haluan antaa ääntä tapahtumille, joita ei välttämättä ole aiemmin kerrottu kaikkialla ja kaikille asianosaisille. Toivon, että Annikin tarina voisi kutsua esiin vastaavia kertomuksia sukujen ja perheiden menneisyydestä, vaietustakin historiasta – ja erityisesti juuri siitä”, kommentoi Saarinen.
Satu Saarista (s. 1974) kiinnostavat sota- ja jälleenrakennusajan sukupuolihistoria, lapsuudenhistoria ja mentaalisen jälleenrakennuksen teemat. Kirjassaan hän pohtii yksityisen ja yleisen historian suhteita ja sitä, miten mennyt elää meissä.
Annikin sota ja rauha on arvostelu- ja käsittelyvapaa 15.9.
Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi