15.09.2022
Amer Sportsin yrityshistoria kertoo suomalaisfirman hätkähdyttävästä kasvusta globaaliksi urheilubrändiyhtiöksi

Amer Sportsin urheilubrändit, kuten Arc’teryx, Salomon, Wilson, Peak Performance ja Atomic tunnetaan ympäri maailman. Harva tuntee yhtiön historiaa ja sen hätkähdyttävää matkaa suomalaisesta, sodan jälkeen perustetusta tupakkayhtiöstä menestyväksi, globaaliksi brändiyhtiöksi. VTT Antti Parpolan kirjoittama "Merkkien takana" on paitsi Amer Sportsin tarina, myös valaiseva läpileikkaus Suomen taloushistoriaan.

Amer Sportsin yrityshistoria kertoo suomalaisfirman hätkähdyttävästä kasvusta globaaliksi urheilubrändiyhtiöksi

Merkkien takana – Amer Sportsin tarina kertoo globaalin brändiyhtiön vaiheista ja kasvusta suureksi kansainväliseksi yhtiöksi. Merkkitavaroidensa kautta Amer Sportsilla on yhtiönä poikkeuksellista kulttuuri- ja yhteiskuntahistoriallista kiinnostavuutta.

Historiansa aikana Amer Sports on kehittynyt tupakkavalmistajasta kansainväliseksi urheilubrändiyhtiöksi. Ameria perustettaessa 1950-luvulla tupakka oli keskeinen nautintoaine, kauneuden, haluttavuuden ja vallan keskeinen symboli, joka muokkasi yhteiskuntaa ympärillään. Amer Sports on kyennyt poikkeuksellisella tavalla uudistumaan vuosikymmenten saatossa vastatakseen maailman muutokseen ja muuttuvan kuluttajan tarpeisiin.

Tämän päivän Amer Sports tuottaa liikunnan iloa ja tukee kuluttajia aktiivisen elämäntavan, hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä.

 

Amer Sportsin historian kautta avautuu myös ainutlaatuinen näkymä Suomen talouden kansainvälistymiseen. Vuonna 1950 perustettu Amer toimi ensimmäiset vuotensa sodanjälkeisessä suljetussa taloudessa, ja asteittain avautuva ulkomaankauppa ja vapautuvat rahamarkkinat siivittivät Amerin kasvuun. 1980-luvun nousukaudella Amer oli suomalaisen pörssikapitalismin airut, joka laajeni kotimaassa osakeantien ja yrityskauppojen avulla.

 

Kirjahankkeen aloitteentekijä ja kustantaja on Amerin Kulttuurisäätiö. Säätiön perustivat vuonna 1980 yhtiön perustajaosakkaat yhdessä Amer-yhtymän kanssa tukemaan suomalaista taiteen, talouden ja tekniikan alaa ja kulttuuria.

 

Teoksen kirjoittanut Antti Parpola (VTT) on historioitsija ja tietokirjailija, joka on ollut kirjoittamassa aiemmin muun muassa Orionin historiaa Hyvinvointia rakentamassa sekä Tieto-Finlandia-ehdokkaana ollutta Metsävaltio-teosta.

Merkkien takana – Amer Sportsin tarina ilmestyy painettuna ja e-kirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 21.9.

 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Pdf-vedokset ja lisätiedot: adele.couavoux@otava.fi