26.11.2020
Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla Finlandia-äänestyksessä lukijoiden suosikki
Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla Finlandia-äänestyksessä lukijoiden suosikki

Suomen Kirjasäätiö järjesti osana Finlandia-kilpailua yleisöäänestyksen, jossa lukijat äänestivät raatien nimeämistä Finlandia-ehdokkaista omat suosikkinsa. Lukijoiden suosikiksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaista nousi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen sarjakuvamuotoinen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla -teos. ”Koska vastaanotto on ollut näin upea, tulemme varmasti joskus tulevaisuudessa tekemään lisää Tatu ja Patu -sarjakuvia!” tekijät lupaavat.

Tatusta ja Patusta on tullut Suomen suosituimpia kuvakirjasankareita, joiden edesottamuksista kertovia kirjoja luetaan yhä uudelleen. Tänä vuonna Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla -teos nousi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi ja se myös palkittiin lukijoiden suosikkina.

”Olemme todella otettuja ja haluamme lämpimästi kiittää lukijoitamme”, kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen kiittävät teosta äänestäneitä.

Finlandia-raati kiitteli perusteissaan ehdokasteosta arjen ihmeellisyyksien löytämisestä:

”Riemastuttava kuvakirja osoittaa, kuinka näennäisesti arkiset asiat voivat tosiasiassa olla jännittäviä seikkailuja. Teoksen kertomus on täynnä huumoria, joka tarjoaa iloa ja uusia näkökulmia maailman tarkasteluun kaikenikäisille lukijoille. Rikkaan kuvituksen yksityiskohdat ovat lahja, jonka lukija saa jokaisella lukukerralla uudestaan.”

Uudenlaista kerrontaa

Tatu ja Patu ovat saaneet kutsun Hääppölään Simo-sedän luo – ja junaliput. Mutta voi paniikki: Tatu ja Patu eivät ole koskaan matkustaneet junalla! Mitä ihmettä pitäisi pakata mukaan – lohtupupu ja hätärusinat nyt ainakin. Vauhdikkaista ja kiperistä tilanteista ei ole pulaa, kun Tatu ja Patu joutuvat junassa hurjaakin hurjempaan takaa-ajoon.

Aiemmista Tatu ja Patu -kirjoista teoksen erottaa sen, että se on kokonaisuudessaan sarjakuvamuotoinen.

”Valitsemme kerrontatavan aina aiheen mukaan, ja junamatka oli aiheena varsin laaja. Sarjakuva mahdollisti sen, että saimme kirjaan paljon normaalia enemmän toimintaa ja dialogia ja pystyimme käsittelemään junalla matkustamisen yksityiskohtia hyvin pikkutarkasti”, Aino Havukainen ja Sami Toivonen kertovat teoksen taustoista.

”Oli ihanaa päästää Tatu ja Patu valloilleen, ja käsikirjoitusvaihe olikin todella hauska, itse asiassa jopa hauskempi kuin normaalisti. Olemme aina lukeneet paljon sarjakuvia ja myös tehneet niitä itse, joten se on meille rakas kerrontamuoto. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen Tatu ja Patu -kirja, jonka teimme sarjakuvamuodossa, joten siksikin ehdokkaaksi pääseminen lämmitti mieltä erityisen paljon. Ja kaiken kruunasi tietysti vielä tämä lukijoiden tunnustus.”

Kyseessä oli neljäs kerta, kun Outolan veljeksistä kertova teos oli Finlandia-ehdokkaana. Aino Havukainen (s. 1968) ja Sami Toivonen (s. 1971) ovat työskennelleet yhdessä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. Havukainen ja Toivonen voittivat vuoden 2007 Finlandia Junior -palkinnon kirjallaan Tatun Patun Suomi. Lasten ja nuorten tietokirjapalkinnon, Tietopöllön, Havukainen ja Toivonen saivat vuonna 2010 ja lastenkulttuurin valtionpalkinnon vuonna 2017. Supersuosittuja Tatu ja Patu -kirjoja on käännetty yli 24 kielelle, viimeisimpinä käännöksinä thai, kroatia ja heprea.

Liittyvät kirjailijat