09.08.2019
Ahdistaako töihinpaluu? Anna Perhon uutuuskirjan vinkeillä saat puhdistettua ilmaa työpaikalla

Paluu töihin voi tuntua ahdistavalta, jos ilmapiiri on syystä tai toisesta päässyt tulehtumaan. Työelämävalmentaja Anna Perho antaa uutuuskirjassaan Suorat sanat vinkkejä siihen, kuinka otat häiritsevät epäkohdat puheeksi ja puhdistat ilmaa.

Ahdistaako töihinpaluu? Anna Perhon uutuuskirjan vinkeillä saat puhdistettua ilmaa työpaikalla

Lainaako kollegasi aina luvatta laturiasi? Keskeyttäkö esimiehesi toistuvasti palavereissa? Pieneltä tuntuvat asiat voivat nakertaa iloa työnteolta. Toisaalta monilla työpaikoilla on myös isompia, kroonisia ongelmia, joita kukaan ei uskalla ottaa puheeksi. Yleensä kismittäville asioille olisi kuitenkin jotain tehtävissä – jos vain joku nostaa kissan pöydälle.  

Hankalista asioista kuten loukkaantumisista, korjaavasta palautteesta ja häiritsevästä käyttäytymisestä vaietaan usein kohteliaisuussyistä. Anna Perho kuitenkin osoittaa uutuuskirjassaan Suorat sanat, että on lukuisia tapoja ilmaista kohteliaasti myös vaikeita asioita. 

“Kukaan ei halua ikävän tyypin tai valittajan mainetta. Siksi on hyvä ottaa haltuun joitakin tekniikoita, joilla saa ilmaistua itseään suoraan ja selkeästi, mutta empaattisesti”, Perho toteaa. 

Anna Perhon vinkit korjaavan palautteen antamiseen: 

  • Palaute kannattaa antaa nopeasti, suoraan ja selkeästi. Palautteen saajalle ei saa jäädä epäselvyyttä siitä, mitä toivot.
  • Kerro suoraan, mitä toivot tapahtuvan, ja mieti palautteen saajan kanssa yhdessä keinoja.
  • Kiittäminen ja arvostuksen osoittaminen ovat tutkitusti tehokkaimpia motivoinnin keinoja.
  • Kutsu muita mukaan ratkomaan ongelmia. Osallistaminen osoittaa arvostusta.
  • Tunteita ei voi kätkeä – ne näkyvät joka tapauksessa. Tapa, jolla niistä puhutaan ratkaisee missä tunnelmassa yhteistyötä tehdään.
  • Yhteisön kulttuuri on yhtä kuin siinä toimivien ihmisten välisen kommunikaation tapa ja taso. Sillä miten sanotaan, on väliä.

Anna Perho on toimittaja ja yritysvalmentaja sekä yksi Suomen suosituimmista inspiraatiopuhujista. Hänen edelliset kirjansa Superarkea (2015) ja Antisäätäjä (2017) ovat muuttaneet jo tuhansien suomalaisten arkea parempaan suuntaan.

Anna Perhon haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi