15.03.2022
70-vuotta täyttävän Jukka Rintalan elämäkerta paljastaa, millaista on olla muotisuunnittelija maassa, jossa ei kahise silkki vaan tuulipuvut

Muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintala täyttää 70 vuotta 9. huhtikuuta 2022. Hänen merkkipäivänsä kunniaksi ilmestyy Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama elämäkerta Elämänviiva. Tervetuloa sukeltamaan syvälle suomalaisen muodin kulisseihin! Kirjan julkistamistilaisuutta vietetään 7.4. ravintola Teatterissa.

70-vuotta täyttävän Jukka Rintalan elämäkerta paljastaa, millaista on olla muotisuunnittelija maassa, jossa ei kahise silkki vaan tuulipuvut

Jukka Rintala on ennen kaikkea teollinen suunnittelija muodin ja sisustuksen aloilla. Hän on 50 työvuoden aikana toteuttanut oman nuoruuden unelmansa ja noussut eturivin suunnittelijaksi. Rintalan luomukset ovat hohtaneet niin gaaloissa ja gallerioissa kuin näyttämöillä ja Linnan juhlissa. 

Huhtikuussa 70-vuotta täyttävän, Porissa syntyneen Rintalan ehtymättömän inspiraation lähde on ollut luonto: ennen kaikkea maaseutu, puutarha, meri ja Yyterin rantaviiva. 

Mikä merkitys pukeutumisella ja estetiikalla on maassa, jossa vaatimattomuus on hyve, ulkona sataa räntää ja itsetuntoa nostattaa parhaiten jääkiekkomestaruus?  

Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittamassa elämäkerrassa Jukka Rintala. Elämänviiva Rintalan läheiset kertovat, millainen mies paljettien ja suhisevien silkkien takaa paljastuu. 

 

KUTSU: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen ja Jukka Rintalan 70-vuotismuotinäytökseen Ravintola Teatteriin 7.4. klo 17–19 

 

Missä: Ravintola Teatteri, Kellobaari, Pohjoisesplanadi 2, 00130 Helsinki

Milloin: torstaina 7.4. klo 17–19 

Ohjelma: Muotinäytös Jukka Rintalan kauneimmista iltapuvuista, oopperalaulaja Angelika Klasin musiikkiesitys, Jukka Rintalan ja Ulla-Maija Paavilaisen haastattelu kirjaan liittyen.  

Ilmoittautumiset: adele.couavoux@otava.fi (paikkoja rajoitetusti)  

Muotinäytöksen mallien kampaukset: Jaana Paavilainen, L’Oréal 

Muotinäytöksen mallien meikki: Raili Hulkkonen

Tilaisuudessa mukana Moët & Chandon. 

Moët & Chandon on maailman rakastetuin samppanja, joka on jo yli 270 vuoden ajan ollut tärkeiden hetkien ja suurten tapahtumien juhlajuoma. Myös Jukka Rintala on löytänyt inspiraatiota ikonisesta samppanjatalosta ja suunnitellut vuonna 2002 Moët & Chandon –iltapuvun, joka nähdään tilaisuudessa.  

 

Jukka Rintala on saanut useita huomattavia tunnustuksia monipuolisesta työstään, esimerkiksi vuonna 2006 Tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia -mitalin.  

Jo vuonna 1985 Rintala perusti yhdessä elämänkumppaninsa Matti Vaskelaisen kanssa Jukka Rintala -osakeyhtiön. Siitä lähtien Vaskelainen on vastannut Rintalan näyttelyiden, messuosastojen ja näytösten visuaalisuudesta sekä kotimaassa että ulkomailla.  

Kesällä 2022 Rintalalla on Elämän juhla -retrospektiivinen näyttely Vaskelaisen syntymäkaupungissa Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleemissa 25.5.–15.8., Savonlinnassa on avoinna Fashion&Gallery 15.6.–15.8. Haminassa hän järjestää Unelmien matkassa –näyttelyn 1.7.–15.8., joka on samalla Rintalan juhlavuoden mitalijuhlat. 

Ulla-Maija Paavilainen on pitkän uran tehnyt journalisti ja kirjailija. Hänen kirjoittamansa elämäkerta Kirsti Paakkasesta, Suurin niistä on rakkaus, oli vuoden 2020 myydyin kotimainen tietokirja. 

 

 

Haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Painetut ja sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi